Фото: Shutterstock

Венесуела проведе референдум, щоб анексувати частину сусідньої Гаяни, — ЗМІ

У неділю, 3 грудня, Венесуела готується провести референдум щодо анексії частини сусідньої країни.  В Організації об'єднаних націй просять утриматись від будь-яких дій, що можуть загострити конфлікт з Гаяною.

Про це пише Deutsche Welle.

За інформацією видання, останніми днями все більше розгораються суперечки між Венесуелою та Гаяною за регіон Ессекібо, який є багатим на значні родовища нафти.

У 1899 році, коли Гаяна перебувала під владою Великої Британії, трибунал, підтриманий США та Росією, постановив, що контроль над регіоном має належати британцям. Водночас Венесуела за останні роки поновила претензії на цей регіон, і суперечка загострилася після того, як американський нафтовий гігант ExxonMobil виявив нафту в Ессекібо у 2015 році.

Завтрашнє голосування у Венесуелі має на меті поставити під сумнів рішення трибуналу від 1899 року. Під час референдуму венесуельцям буде запропоновано відповісти, чи ігнорувати рішення трибуналу та, чи відкинути юрисдикцію Міжнародного суду ООН у цій суперечці, і чи надавати венесуельське громадянство жителям анексованого штату Ессекібо.

"Президент Венесуели Ніколас Мадуро і його союзники закликають виборців відповісти "так" на всі питання на недільному голосуванні. Гаяна ж своєю чергою попередила, що референдум відкриє Каракасу шлях до "односторонньої та незаконної" анексії регіону", — йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, раніше видання The Economist перелічило країни з усього світу, які позитивно ставляться до політики керівництва Російської Федерації. Журналісти сформували рейтинг держав, дружніх до Росії. Венесуела є у переліку "друзів Путіна".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.12.2023 17:47