Фото: Reuters

Венесуела та Гаяна розпочали діалог щодо мирного врегулювання конфлікту

Лідери Венесуели та Гаяни вирішили в мирний спосіб врегулювати конфлікт між країнами, який виник через суперечку про територію Ессекібо.

Про це йдеться на сторінці президента Венесуели Ніколаса Мадуро у соціальній мережі Х (Twitter).

Зокрема, зазначається, що сторони розпочали переговори та заявили про намір не застосовувати свої армії задля розв'язання питання стосовно спірної території Ессекібо, привласнити яку має намір Каракас (столиця Венесуели, ред.).

Відомо, що президент Венесуели Ніколас Мадуро та президент Гаяни Ірфаан Алі зустрілися на острові Сент-Вінсент і Гренадини у четвер, 14 грудня. Після переговорів лідери країн потиснули один одному руки. Це супроводжувалося оплесками учасників переговорів.

Задля вирішення суперечки стосовно багатого на родовища нафти та газу району Ессекібо сторони погодилися створити спільну комісію з вирішення територіального конфлікту. До її складу будуть додані голови МЗС країн та певний "технічний персонал", які вирішуватиме питання "щодо взаємної згоди". Своє рішення команда має презентувати упродовж трьох наступних місяців.

Втім, позиції Венесуели та Гаяни попри перемовини залишилися кардинально різними: Гаяна вважає, що проблему має вирішити Міжнародний суд, а Венесуела наголошує на невизнанні цього судового органу та його юрисдикції у земельній суперечці.

У документі, який підписали президенти Венесуели та Гаяни, зазначається, що країни "не загрожуватимуть і не застосовуватимуть силу одна проти одної за жодних обставин" і "утримуватимуться, чи то на словах, чи на ділі, від ескалації будь-якого конфлікту чи розбіжностей, що виникають внаслідок будь-яких розбіжностей між ними".

Наступна зустріч Ніколаса Мадуро та Ірфаана Алі відбудеться на території Бразилії в найближчі місяці. 

Нагадаємо, на минулому тижні Венесуела ще продовжувала активні дії з захоплення території Гаяни. Президент країни Ніколас Мадуро підписав шість указів, які передбачають нібито приєднання Ессекібо до Венесуели. Відомо, що цей регіон славиться своїми запасами нафти. За планом Мадуро, Ессекібо має стати 24-м штатом країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.12.2023 13:01