Фото: konkurent.ua

Вербування солдатів із Центральної Азії стане серйозною проблемою для Росії, — ISW

Спроби Росії створити бойову міць за допомогою вербування солдатів із країн Центральної Азії можуть стати джерелом напруженості у відносинах Росії із її центральноазіатськими сусідами.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Центральноазіатські ЗМІ повідомили 28 листопада, що казахстанський суд засудив громадянина Казахстану Олексія Шомполова до шести років і восьми місяців позбавлення волі за звинуваченням у найманстві. Повідомляється, що Шомполов воював у артилерійському підрозділі групи "Вагнера" під Бахмутом. Його справа є другим звинуваченням у найманстві, висунуте країною Центральної Азії проти комбатанта, який воював на боці Росії в Україні. У жовтні узбецький суд ухвалив аналогічний вирок узбецькому чоловікові, який воював у складі військ так званої "Донецької Народної Республіки" в Україні у 2014–2015 роках. 

Російські військкори відреагували на вирок Шомполову, розкритикувавши казахстанське керівництво за "антиросійську" позицію і поставили питання, чи влада Казахстану аналогічним чином звинувачуватиме казахстанських громадян, які воювали в українській армії. Наполегливість Росії у використанні населення Центральної Азії для цілей формування сил, як усередині країн Центральної Азії, так і в спільнотах центральноазіатських мігрантів у самій Росії, ймовірно, створить конфлікти між РФ та її сусідами, оскільки країни Центральної Азії використовують закони про найманців для покарання жителів, які воювали за Росію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Російська Федерація продовжує вербувати кубинських громадян для участі у бойових діях в Україні, можливо, у складі елітних повітрянодесантних формувань. Такий процес відбувається всупереч офіційній позиції Куби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.11.2023 06:22