Фото: ВРУ

Верховна Рада зняла норми про обмеження права військових на свободу слова

Законопроект про забезпечення прав військовослужбовців та поліціянтів на соціальний захист був підтриманий Верховною Радою України в другому читанні та в цілому. 

За законопроєкт №10313 проголосували 296 депутатів, пише "Детектор медіа".

За словами нардепа Ярослава Железняка, до другого читання із законопроекту вилучили всі норми про заборону військовим поширювати певну інформацію в медіа та інтернеті.

"Військовослужбовці матимуть ті ж права на свободу слова в соцмережах, що і інші українці. Цензури для військових в соцмережах не буде", — написала народна обраниця Ірина Геращенко.

Згідно з порівняльною таблицею у картці законопроекту на сайті законодавчого органу, документ передбачає, що "Військовослужбовці мають право вільного одержання, використання, поширення інформації відповідно до Закону України "Про інформацію" та інших законів України".

При цьому із нової редакції закону вилучили норму: "Військовослужбовці не мають права поширювати в медіа, інформаційних системах загального доступу (в мережі Інтернет та інших телекомунікаційних мережах загального користування) інформацію, яка дозволяє визначити (зокрема шляхом обробки, аналізу та узагальнення за допомогою спеціального програмного забезпечення): геопросторові дані про військові об’єкти, військові частини (підрозділи) та військовослужбовців під час виконання покладених на них завдань; характер цих завдань та сили та засоби, що залучені до їх виконання".

Чим обґрунтували цю норму

В обґрунтуванні вилучення даної норми від нардепки Соломії Бобровської зазначається, що заборона поширення цієї інформації вже врегульовано підзаконними нормативно-правовими актами, а також керівними документами ЗСУ та інших військових формувань. За її оприлюднення військові несуть дисциплінарну та кримінальну відповідальність.

В обґрунтуванні зазначається, що відсутність забезпечення належного рівня операційної безпеки під час виконання ЗСУ та іншими військовими формуваннями своїх завдань відбуваються не через відсутність правового регулювання, а через недосконале виконання чинних приписів законодавства і відсутність невідворотності покарання.

В інших положеннях законопроект дозволяє військовим перебувати на лікуванні до 12 місяців, зокрема за кордоном, без необхідності через чотири місяці проходити військово-лікарську комісію. Він забезпечує також можливість звільнення військовослужбовців для догляду за хворою дитиною віком до 14 років, відпустки для військовослужбовців у разі народження дитини та відпустки після поранення та лікування, які можуть тривати до 12 місяців.

Документом також передбачено грошову виплату в розмірі 15 мільйонів гривень родині захисника в разі його загибелі.

Законопроектом також визначили, що військовими капеланами не можуть бути люди, які належать до Російської православної церкви та афілійованих з нею структур.

Що забороняв законопроект

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про соціальний захист військовослужбовців та поліціянтів 23 лютого. Він, зокрема, обмежував право військових на збір та поширення певного виду інформації. Втім, уже в березні Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки вилучив із законопроекту норми, які обмежували свободу слова військових.

Нагадаємо, у грудні 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові на Ставці верховного головнокомандувача подали запит на мобілізацію 450-500 тисяч людей. Своєю чергою колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вказував, що військове командування не робило запиту щодо певної кількості мобілізованих. Водночас цифра у 450-500 тисяч мобілізованих, за його словами, враховує формування поточного докомплектування, формування нових військових частин, а також прогнозування втрат.

Наприкінці січня Кабінет міністрів вніс до парламенту оновлений законопроєкт про мобілізацію, у якому пропонується змінити порядок її проведення. Перший варіант документа було запропоновано парламенту наприкінці грудня, але після шквалу критики його відкликали. Нардепи вже підтримали законопроект у першому читанні. На сьогодні парламентський Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглядає понад чотири тисячі поправок до законопроекту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.03.2024 17:57