Фото: cs.detector.media

Від митників забирають автомобільні пункти пропуску: подробиці реформи

Державна митна служба повинна передати до Державного агентства відновлення усі автомобільні пункти пропуску. Процес повинен завершитись до 1 червня 2023 року.

Про це розповів заступник міністра розвитку громад, регіонів та територій Сергій Деркач, пише "Економічна правда".

Зазначається, що три великі пункти на кордоні з Польщею таки залишаються у власності Митниці. Уряд схвалив рішення про передачу всіх пунктів пропуску від Митниці до Агентства відновлення 24 березня. Процес має бути завершений до 1 березня. 

Проте передати всі не вдасться — винятком стали три великі пункти пропуску на кордоні з Польщею: "Рава-Руська — Хребенне", "Краківець — Корчова" та "Шегині — Медика". 

Проблема у затягуванні процесу полягає у пільговому кредиті від Польщі, який був спрямований під розвиток цих пунктів пропуску. Тепер польські компанії, обрані на тендері, розбудовуватимуть ці пункти, пояснює Деркач. 

Заступник міністра пояснив, що цей кредит загальною сумою у 100 млн дол. був наданий ще у 2015 році, проте наприкінці 2019 року Україна відтермінувала кінцеву дату укладання контрактів із польськими компаніями для виконання робіт з 31 грудня 2019 року до 31 грудня 2022 року.

"І ці три пункти пропуску не переходять зараз до Агентства відновлення. Кабмін сказав: нехай Митниця їх добудує", — додав Деркач.

Цікаво, що досі кредитні кошти так і не були використані: один з контрактів на розбудову пункту пропуску був розірваний, аби оновити кошторис з огляду на інфляцію. За іншими двома пунктами пропуску контракту досі немає. Тому оцінити, коли роботи будуть завершені й пункти також передадуть Агентству відновлення, неможливо.

Нагадаємо,  директор ДБР Олексій Сухачов заявив, що кожного місяця оборудки на митниці вимивають з державного бюджету до десяти мільярдів гривень. Державне бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України продовжують масштабні заходи протидії зловживанням на митниці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.05.2023 13:36