Фото: Офіс президента

Відмова Китаю приїхати на Саміт миру дуже розчарувала Зеленського, — Der Spiegel

Президент України Володимир Зеленський був дуже розчарований відмовою Китаю взяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, який пройде 15-16 червня.

Про це повідомляє видання Der Spiegel.

За даними видання, Росія посилено, але кулуарно працювала над зривом швейцарського саміту. Відтак, на думку журналістів, відмова Китаю від участі у Саміті миру є результатом старань Кремля.

Водночас, у Der Spiegel зазначили, що несподіваний візит Зеленського на сінгапурський безпековий саміт також пов'язаний із рішенням Китаю, адже безпекова ситуація в Азії не надто зачіпає Київ, бо для України наразі важливіша ситуація на власному фронті. Відтак, автори статті припускають, що поїздка Зеленського на сінгапурський безпековий саміт стала його відповіддю на позицію КНДР щодо Саміту миру.

"Це надзвичайно гостра вистава. Відмова КНР є гірким розчаруванням для Зеленського, а також для уряду Німеччини, який вмовляв Китай до участі. Участь Китаю, навіть якщо тільки у формі спеціального посланника, додала б саміту значно більшої ваги", — пише Der Spiegel.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 2 червня звинуватив Китай у підтримці зусиль зі стримування лідерів від участі у Саміті миру. 

Своєю чергою Китай відповів на заяви українського президента щодо мирного саміту у Швейцарії, запевнивши, що Пекін ніколи не розпалював полум'я російсько-української війни. Водночас позиція КНР щодо мирної конференції є дуже "відкритою та прозорою".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.06.2024 07:58