Фото: скріншот

Відправили на фронт без підготовки: у мережі розгорівся скандал через відео мобілізованого

У соціальних мережах поширюють відео, на якому чоловік стверджує, що в їхній підрозділ нібито направили мобілізованого — батька п'яти дітей — без належної підготовки. Ролик вже набув чималого розголосу.

Михайло Чокнадій, який наразі, як стверджує, виконує бойові завдання на Бахмутському напрямку, опублікував у Facebook відео, де повідомив, що їм начебто надіслали "непідготовлене поповнення".

"Дали нам сьогодні у роту людей, серед яких є ті, хто жодного разу в житті не стріляли, і взагалі жодної підготовки не проходили. Вони побули п'ять днів десь у Сумській області, після чого їх відправили на Бахмутський напрямок. Ще їм кулемети дали, а люди заряджати магазини не вміють", — сказав Чокнадій.

Крім цього, він стверджує, що чоловік, який стоїть поруч, є батьком п'ятьох дітей та начебто має хворого батька.

Командування сил ТрО ЗСУ відреагувало на скандальне відео. Там зазначили, що військові в обов'язковому порядку проходять базову загальновійськову та фахову підготовку, і оголосили про перевірку інформації з відео.

Крім того, за даними Командування сил ТрО, жодна дитина військовослужбовця, який фігурує у відео, офіційно не зареєстрована, у свідоцтві про народження дітей він як батько не значиться. Опікунство не оформлено. У ЗСУ нагадали, що мобілізація багатодітних батьків може відбуватись виключно за згодою, особи, яку мобілізують. Відстрочка від мобілізації для багатодітних батьків надається за умови надання документів, що підтверджують утримання трьох або більше дітей віком до 18 років. 

"У цьому контексті Командування Сил територіальної оборони ЗСУ наголошує, що військовослужбовці Сил ТрО ЗСУ після отримання мобілізаційного розпорядження у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) в обов’язковому порядку проходять базову загальновійськову підготовку та фахову підготовку в навчальних центрах Сил ТрО ЗСУ.  Залежно від стану здоров’я та повної або обмеженої придатності бійці можуть проходити підготовку в батальйонах резерву", — йдеться у повідомленні.

У Командуванні зауважили, що термін подальшої фахової підготовки залежить від військово-облікової спеціальності. Після закінчення терміну навчання та набуття необхідних навичок вже підготовлених військовослужбовців направляють до військових частин для виконання визначених завдань. 

"Всі випадки недотримання порядку відпрацювання програми підготовки військовослужбовців уважно вивчаються Командуванням Сил ТрО ЗСУ та вживаються заходи щодо їх недопущення. Для того, щоб отримати консультацію з приводу належної підготовки або повідомити про випадки порушень процедури підготовки, можна звернутись на гарячу лінію Командування Сил ТРО за номером 0 800 507 028. Всі звернення будуть розглянуті... Також нагадуємо про гарячу лінію Міністерства оборони України 0 800 500 442, на яку може звертатися будь-який військовослужбовець Збройних Сил чи його близькі", — зауважили військові.

Нагадаємо, 12 квітня колишня прес-офіцерка полку "Дніпро-1" та добровольчого батальйону "Донбас" Василина Мазурчу сколихнула мережу цинічними заявами про страту українського військово. На її думку, перед смертю український воїн "поводився не надто мужньо".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.04.2023 20:37