Олександр Шовковський. Джерело: "Український футбол"

Відставка Луческу: що буде з "Динамо" з новим тренером, якого оперативно призначили

Після поразки від "Шахтаря" у принциповому матчі чемпіонату України (0:1) головний тренер "Динамо" Мірча Луческу подав у відставку. Наступником 78-річного румуна на цій посаді став 48-річний Олександр Шовковський.

Про це вже повідомив офіційний сайт "Динамо", опублікувавши звіт з офіційного представлення фахівця. 

Олександр Шовковський офіційно став виконувачем обов’язків головного тренера "Динамо". Він готуватиме команду до наступних матчів у чемпіонаті України. У тренерському штабі Шовковського працюватимуть Еміл Карас, Олег Гусєв і Михайло Михайлов.

"За результат завжди відповідають головний тренер і його тренерський штаб, ви ж відповідаєте за якість своєї гри. І у вас є певний рівень гри, нижче якого ви не маєте права опускатися, а, навпаки, прагнути його підвищувати. Луческу вкладав у вас свої сили, знання, досвід. А досягнув він багато чого у своєму житті та кар’єрі. Тому я хочу, щоби ви ще раз подякували йому за виконану роботу", — звернувся до футболістів на першому тренуванні Шовковський.

До цього він уже виконував обов’язки головного тренера, коли наприкінці минулого сезону Мірча Луческу вимушений був зробити операцію на нозі та перебував на лікарняному.

Раніше президент "Динамо" Ігор Суркіс прокоментував припинення співпраці з головним тренером Мірчею Луческу.

"Мірча Луческу — великий тренер, який багато чого досягнув і в українському, і в європейському футболі. Не приховую, його рішення про відставку з посади головного тренера стало для нас несподіванкою", — зазначив очільник київського клубу.

Суркіс запевнив, що Луческу завжди користувався повагою та довірою, та висловив вдячність за його роботу в "Динамо".

"На тому шляху, який ми пройшли разом, були й перемоги, і досягнення, Луческу залишався з клубом у цей важкий воєнний час. Проте "Динамо" рухається далі. Найближчим часом ми повідомимо, хто очолить тренерський штаб нашої команди. Завдання, яке я ставлю перед колективом, не змінюється, — ми зобов’язані виграти чемпіонат", — наголосив Ігор Суркіс.

Youtube-канал "ТаТоТаке" поінформував, що, крім Шовковського, розглядали кандидатуру іспанського фахівця Гонсало Гарсії-Гарсії, якого пов’язували з "Дніпром-1" після відставки Олександра Кучера.

"У Суркіса зараз немає готових кандидатур, він буде займатися їх пошуком, щоб вони могли очолити клуб взимку. Проте може залишитися й Шовковський, якщо вдало проведе осінні матчі", — йдеться в повідомленні.

У "ТаТоТаке" запевнили, що ініціатором відставки став сам Луческу, адже матч проти "Шахтаря" був вирішальним для нього. Винятково позитивний результат міг продовжити його перебування в "Динамо".

"Ймовірно, Луческу зіграв на випередження. Він не хотів, щоби його звільнили з останньої для нього роботи. Компенсація за дострокове розірвання угоди, за словами Суркіса, не передбачали", — розповіли журналісти.

"Динамо" зараз у глибокій кризі. Київська команда в п’яти останніх матчах чемпіонату України здобула лише одну перемогу — 4:2 над "Олександрією". Після цього відбулися поразки від "Полісся" (2:3) і "Дніпра-1" (0:1), а також нічия з "Колосом" (1:1). Загальний баланс забитих і пропущених голів в останніх п’яти матчах "Динамо" в Україні — 7:8. За цей відрізок команда набрала всього чотири очки.

Нагадаємо, що Мірча Луческу на прес-конференції після матчу проти "Шахтаря" взагалі оголосив про завершення кар’єри. Він заявив, що бере на себе відповідальність за останні результати команди, пояснивши їх великою кількістю кадрових змін, що відбулися в "Динамо" через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 04.11.2023 13:35