Фото: Twitter Олімпіади

Відсторонення росіян та білорусів від Олімпіади: які країни звернулися до МОК

Господарка Олімпіади-2024 Франція та низка інших держав закликали Міжнародний олімпійський комітет усунути спортсменів з Росії та Білорусі від участі в іграх у Парижі. Спортсмени країн-агресорів не зуміли висловитись проти масштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляє видання Politico.

У листі близько 30 країн відзначили зв'язки між спортом і військовими в Росії та Білорусі.

"Доки ці фундаментальні питання та суттєва відсутність ясності та конкретних деталей щодо дієвості моделі "нейтральності" не будуть вирішені, ми не згодні з тим, щоб російські та білоруські спортсмени були допущені до змагань", — йдеться у листі.

Крім того, "у Росії та Білорусі спорт і політика тісно переплетені", заявили країни.

Вони підкреслили, що на тлі жорстокості президента Росії Володимира Путіна в Україні "немає жодних практичних причин відходити від режиму виключення російських і білоруських спортсменів, встановленого МОК у своїй заяві від 28 лютого 2022 року".

"У нас є серйозні сумніви у тому, наскільки реально для російських та білоруських олімпійських спортсменів змагатися під нейтральним прапором - на умовах МОК про відсутність ідентифікації зі своєю країною — коли вони безпосередньо фінансуються і підтримуються своїми державами, на відміну, наприклад, від професійних тенісистів", — додається у заяві.

Країни-ініціатори зазначили, що потужні зв'язки та афілійованість російських спортсменів з російськими військовими також викликають явну стурбованість.

"Тому наш колективний підхід ніколи не був дискримінацією лише за національною ознакою, але ці серйозні побоювання мають бути враховані МОК", — йдеться у зверненні.

Лист підписали представники урядів Німеччини, Британії та США, а також Франції. Підпис французів завдасть МОК найбільшого головного болю, оскільки Париж прийматиме Олімпійські ігри.

До числа тих, хто підписав лист, входять: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Греція, Ісландія, Ірландія, Південна Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Румунія, Словаччина, Словенія та Швеція.

Нагадаємо, голова Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив, що не планує найближчим часом відвідувати Україну. Востаннє він приїздив влітку 2022-го на запрошення НОК.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 20.02.2023 22:07