Фото: ombudsman.gov.ua

Вилучення дітей з сімей біженців за кордоном: Лубінець назвав країни, де ситуація найгірша

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що найгірша ситуація з вилученням дітей із сімей українських біженців за кордоном склалася у Німеччині та Італії.

В інтерв'ю "Укрінформу" посадовець розповів, що деяких дітей все ж вдалося повернути на Батьківщину.

"Частину вдалося повернути. Не скажу, що це велика кількість. Щодо багатьох зараз відбуваються засідання судів на територіях тих країн. Найгірша ситуація в нас щодо подібних випадків у Італії та Німеччині", — сказав він.

Лубінець наголосив, що Офіс омбудсмана одразу реагує на інформацію про вилучення українських дітей у біженців.

"Я звертаюся до своїх колег-омбудсманів цих країн, щоб вони втрутились у такі ситуації. Також ми інформуємо МЗС, бо насамперед наші дипломати мають працювати щодо цих випадків", — сказав він.

Нагадаємо, після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їхнім поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

24 грудня Україні вдалося повернути ще трьох дітей з тимчасово окупованих територій. Це була 14 рятувальна місія організації, впродовж якої вдалось повернути додому 14 дітей. Семеро з них були позбавлені батьківського піклування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.12.2023 12:02