Фото: соцмережі

Виплати військовим: у Раді обговорили механізм врегулювання проблемного питання

Народні депутати обговорили врегулювання виплат військовим. Результатом обговорень має стати "стимуляційний пакет" законодавчих змін.

Про це повідомили у прес-службі Верховної Ради. Так, 5 травня пройшло засідання робочої групи у складі першого заступника голови Ради Олександра Корнієнка, керівників та представників депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді, представників Міністерства оборони, Генерального штабу та інших профільних відомств. Метою засідання була розробка змін до чинного законодавства для врегулювання питань, окреслених у листі керівництва сил оборони і безпеки України щодо необхідності врахування можливих негативних наслідків прийнятого Верховною Радою законопроекту №8312.

Учасники робочої групи обговорили комплекс питань, пов’язаних із грошовим забезпеченням військовослужбовців та виплатою додаткової винагороди, зокрема, щодо:

  • підвищення рівня заробітної плати особам, призваним на строкову військову службу (не нижче рівня мінімальної заробітної плати);
  • збільшення розміру стипендій курсантам вищих військових закладів та закладів освіти, які мають військові навчальні підрозділи (не нижче рівня стипендій цивільних вишів);
  • підвищення рівня грошового забезпечення інструкторів;
  • уніфікації оплати праці військовослужбовців усіх структур сил оборони й безпеки в контексті запровадження єдиного стандарту (порядку) грошового забезпечення;
  • виплати додаткової винагороди, зокрема, створення законодавчих підстав для стимулюючих виплат для проведення наступу.
  • Робоча група також обговорила проблемні питання виплат компенсації членам сімей військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти, та індексації пенсій військовослужбовцям.

Крім того, було запропоновано врегулювати питання реєстрації у військових підрозділах транспортних засобів з правим розташуванням керма в період дії воєнного стану та спростити процедуру списання відповідної техніки.

Окремо обговорювалося питання звільнення з військової служби деяких категорій військовослужбовців.

"Результатом спільної роботи має стати так званий "стимуляційний пакет" законодавчих змін щодо впорядкування вказаних питань", — повідомили у Верховній Раді.

Нагадаємо, у квітні Верховна Рада України ухвалила рішення про повернення доплат військовим у розмірі 30 тисяч гривень. Підвищене грошове забезпечення діятиме до кінця воєнного стану. Водночас 2 травня очільник Міністерства оборони України Олексій Резніков й головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликали парламент відкласти розгляд законопроекту про повернення 30 тисяч військовим.

Раніше у Генштабі ЗСУ пояснили, що додаткова грошова винагорода нараховується залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці. Солдат, який несе службу і захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям і здоров’ям, виконує завдання у надскладних умовах, має бути високо мотивованим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.05.2023 18:39