Фото: tabula.ge

Вірменія та Азербайджан можуть підписати важливу угоду: про що домовляються держави

Вірменія пропонує Азербайджану підписати пакт про ненапад. Єреван не має претензій ні на яку територію Баку, окрім своєї суверенної землі.

З відповідною ініціативою виступив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, пише News.am.

"Ми запропонували Азербайджану зробити демілітаризацію кордону, також механізм взаємного контролю над озброєннями, також підписання пакту про ненапад, якщо виявиться, що підписання мирного договору займе більше часу, ніж очікувалося", — йдеться у заяві Пашиняна.

Глава вірменського уряду наголосив, що Єреван не має претензій ні на яку територію, окрім своєї суверенної землі, тому готовий дати відповідні гарантії. Водночас вірменська влада очікує дзеркальних гарантій і від Баку.

Пашинян повідомив, що Вірменія запропонувала Азербайджану кілька механізмів гарантій безпеки. Це, зокрема, стосується двостороннього відведення військ від кордону.

"Цей кордон відповідно до Алма-Атинської декларації 1991 року став державним кордоном, і 6 жовтня 2022 року в Празі Вірменія та Азербайджан домовилися, що визнають територіальну цілісність один одного на цій підставі. Дзеркальне відведення військ дасть змогу, щоб усі території Азербайджанської РСР були під контролем Азербайджану, а всі території Вірменської РСР — під контролем Вірменії", — додав він.

Раніше повідомлялось, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відмовився від візиту на цьогорічну зустріч Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Її запланували на 23 листопада в Мінську.

Нагадаємо, що 13 жовтня президент Вірменії Ваагн Хачатрян підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Таким чином країна зобов’язалася виконувати його рішення. Як відомо, раніше він видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.01.2024 18:52