Нікол Пашинян. Джерело: росЗМІ

Вірменія офіційно відмовилася взяти участь у "путінському саміті" ОДКБ у Мінську

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відмовився від візиту на цьогорічну зустріч Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Її запланували на 23 листопада в Мінську.

Про це свідчить заява пресслужби уряду Вірменії на його Telegram-каналі.

"Прем'єр-міністр Пашинян поінформував Лукашенка, що не зможе взяти участь у засіданні, та висловив сподівання, що партнери з ОДКБ зрозуміють це рішення", — йдеться в офіційному повідомленні.

Там також вказано, що з ініціативи білоруської сторони прем'єр-міністр Нікол Пашинян провів телефонну розмову з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. І саме під час цієї розмови Пашинян повідомив, що не приїде до Мінська.

Експерти стверджують, що таким чином країна ще більше віддаляється від проросійського східного військово-силового блоку. Влада Вірменії вже неодноразово виказувала свою незадоволеність відсутністю ефективної підтримки ОДКБ в рамках міжнародної співпраці її країн-членів. Зокрема, останнє подібне нарікання щодо присутності російських військових баз на території країни Вірменія висловила під час активних бойових дій за території Нагірного Карабаху.

Як відомо, членами ОДКБ є Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизія і Таджикистан. Улітку Вірменія також відмовилася брати участь у навчаннях "Скеля-2023" в Білорусі під егідою Організації Договору про колективну безпеку. А на початку листопада Російська Федерація заявила, що сприйняла участь Вірменії в саміті щодо української формули миру в Мальті як "демонстративний антиросійський жест".

Нагадаємо, що 13 жовтня президент Вірменії Ваагн Хачатрян підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Таким чином країна зобов’язалася виконувати його рішення. Як відомо, раніше він видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.11.2023 12:20