Фото: росЗМІ

Вірменія віддалятиметься від Москви та ратифікує Римський статут, — Пашинян

Вірменія планує дистанціюватися від Москви й намагатиметься бути ближчими до Заходу. Також країна повністю ратифікує Римський статут.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян в інтерв'ю Politico. За даними видання, глава уряду визнає необхідність відмовитися від старого союзника в особі Росії. 

Вірменія ратифікує Римський статут 

Пашинян повідомив, що Вірменія повністю ратифікує Римський статут Міжнародного кримінального суду. Водночас він пояснив, що "це не має жодного відношення до Росії, а пов'язане з питаннями безпеки Вірменії". 

Таким чином країна зобов'язується заарештувати російського диктатора Володимира Путіна у разі його приїзду.

"Уряд направив Римський статут до Національних зборів, і, згідно з моєю позицією та позицією нашої фракції, він буде повністю ратифікований. Це не має стосунку до вірменсько-російських відносин, це стосується питань безпеки Вірменії", — заявив Пашинян.

Варто відзначити, що у 2022 році уряд вже звертався до Конституційного суду з приводу ратифікації.

Цікаво, що у серпні у Брюсселі за посередництва президента Євроради відбулись переговори між президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та прем’єр-міністром Вірменії Ніколою Пашиняном. Зустріч тривала майже три години.

В адміністрації Пашиняна наголосили, що на зустрічі обговорили питання щодо "поглиблення гуманітарної кризи у Нагірному Карабаху внаслідок незаконного блокування Азербайджаном Лачинського коридору, роботи з демаркації та забезпечення безпеки кордонів між двома країнами, розблокування транспортної та економічної інфраструктури у регіоні, угоду про врегулювання відносин між Вірменією та Азербайджаном, права та безпеку народу Нагірного Карабаху, а також питання полонених і зниклих безвісти".

Нагадаємо, міністерство закордонних справ Росії висловило протест послу Вірменії Вагаршаку Арутюняну нібито через "недружні кроки" Єревану. Напередодні Вірменія вирішила ратифікувати Римський статут та провести спільні військові навчання зі Сполученими Штатами Америки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.09.2023 21:55