Фото: соцмережа X Віктора Орбана

Візит Орбана в Україну: політик анонсував "перші кроки" до миру

Очільник угорського уряду Віктор Орбан напередодні свого візиту до столиці України пообіцяв здійснити "перші кроки" для досягнення миру в Україні.

Таку заяву Орбан зробив в інтерв'ю М1, яке цитує видання Index.

Розмова з прем'єр-міністром Угорщини відбулася увечері 1 липня. Він, зокрема відповів на питання, що може зробити Будапешт під час свого головування в Раді Євросоюзу для припинення війни в Україні. Орбан наголосив, що перші кроки для сприяння миру будуть зроблені вже 2 липня.

"Якщо ви переглянете завтрашню пресу, ви вже побачите перші кроки", — сказав очільник угорського уряду, після чого стало відомо про його візит до Києва.

Віктор Орбан також наголосив, що США не можна залишати осторонь, коли йдеться про майбутнє Євросоюзу та про російсько-українську війну. Політик переконаний, що Європейському Союзу доведеться готуватися до ситуації, що рано чи пізно росіяни та американці дійдуть згоди та домовляться один з одним. 

"Де тут буде Європа? Хто представлятиме ваші інтереси? А які ваші інтереси?" — сказав Віктор Орбан, додавши, що угорське головування не здатне відповісти на ці питання самостійно.

Раніше повідомлялось, що плани візиту Віктора Орбана сформувались після тривалих переговорів щодо прав угорськомовної меншини України.

Як відомо, вже з понеділка, 1 липня, Угорщина перебрала на себе ротаційне головування в Раді Європейського Союзу. Очільник уряду країни Віктор Орбан позиціює себе євроскептиком і зробив з опозиції Брюсселю політичний стрижень свого бренду.

Нагадаємо, у квітні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз має зосередити зусилля на завершенні вступу країн Західних Балкан. А "східним розширенням" варто займатися вже після цього.

Також міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи щодо миру в Україні. Будапешт пояснив це тим, що нібито в документі не врахували позицію Росії.

Проте вже 15 червня Угорщина розблокувала початок переговорів щодо вступу України в Європейський Союз. У Будапешті пояснили такий крок "виконанням вимог країни".

Наприкінці червня Орбан заявив, що його країна не підтримує вступ України до Європейського Союзу, але не блокуватиме цей процес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.07.2024 10:41