Фото: Слово і Діло

Візит Сійярто до Москви: глава МЗС Угорщини підписав нові енергетичні угоди з РФ

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час чергового візиту до Москви домовився із представниками країни-агресорки про збільшення поставок газу з Росії та оновив угоду про фінансування й будівництво атомної електростанції "Пакш" в Угорщині.

Про це він повідомив за результатами перемовин із віцепрем'єр-міністром із питань енергетики Олександром Новаком і генеральним директором "Росатома" Олексієм Ліхачовим.

За словами Сійярто, питання енергозабезпечення не є політичним або ідеологічним, це питання виживання, тому "Росія та співпраця з росіянами залишатимуться вирішальними з точки зору безпеки енергопостачання Угорщини". 

"Приблизно 80-85 відсотків поставок природного газу в Угорщину надходить безпосередньо з Росії, тому безперервність і безперебійність цього постачання є принципово і критично важливими для нас", - сказав міністр.

За словами очільника МЗС Угорщини, "Газпром" дозволив його країні у разі необхідності імпортувати обсяги природного газу, що перевищують ті, які сторони узгодили в довгостроковому контракті, зміненому минулого року.

Сіярто також зазначив, що ціну на газ, який надходитиме до Угорщини через газопровід "Турецький потік", обмежать вартістю 150 євро за кубометр. Це є частиною угоди, яка дозволить Угорщині оплачувати закупівлю газу з відстрочкою платежу, якщо ринкові ціни піднімуться вище за цей рівень.

Крім того, угорський лідер погодив подальше постачання сирої нафти нафтопроводом "Дружба" через Україну та домовився про угоду, яка включає фінансування розширення угорської АЕС "Пакш", що "гарантує реалізацію" проекту. Ця угода потребує схвалення Єврокомісії.

"Безпека енергопостачання Угорщини вимагає безперебійного постачання газу, сирої нафти та ядерного палива. Щоб виконати ці три умови, угорсько-російська енергетична співпраця має бути безперебійною. Це питання не політичного смаку, а фізики", — заявив Сіярто.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто неодноразово висловлювався щодо війни Росії проти України. В ОПУ вважають, що політик закликає українців до капітуляції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.04.2023 21:37