Фото: Генштаб ЗСУ

Ворог намагався витіснити позиції ЗСУ на Луганщині й атакував поблизу Бахмута: Генштаб повідомив про ситуацію на різних напрямках

У середу, 5 липня, російські загарбники в ході ведення наступальних дій намагалися витіснити українських військових із займаних позицій в районі Новоєгорівки Луганської області. Ці спроби були невдалими.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні.

Вказується, що росіяни надалі зосереджують основні зусилля на Бахмутському напрямку. Окупанти продовжують вести наступальні дії південніше та північніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Водночас наші захисники успішно відбили атаки противника в районах південніше Берхівки та Богданівки Донецької області.

Ситуація на напрямках

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність, продовжує диверсійно-розвідувальну діяльність у прикордонних з Україною районах. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 35 населених пунктів, зокрема це Гірськ, Тимоновичі Чернігівської області; Середина-Буда, Стукалівка Сумської області та Козача Лопань, Зелене і Гатище на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Петро-Іванівка, Фиголівка, Моначинівка, Гусинка, Новомлинськ та Кислівка Харківської області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Богданівки та Торецька.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки та Невельського. Здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема, постраждали Бердичі, Степове, Авдіївка, Невельське та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог проводив наступальні дії в районі Мар’їнки, проте успіху не мав. Завдав авіаційного удару біля Красногорівки. В той самий час, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Гостре, Георгіївка та Мар’їнка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Золотої Ниви та Макарівки на Донеччині. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ.

Російські обстріли

Вночі рашисти завдали удару п’ятьма іранськими ударних БпЛА Shahed-136. Два дрони-камікадзе було знищено українською ППО.

Також противник завдав 48 авіаційних ударів та здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Удари ЗСУ

Протягом доби, 5 липня, авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили один район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, один пункт управління, один склад боєприпасів, вісім артилерійських засобів на вогневих позиціях, два засоби протиповітряної оборони, одну радіолокаційну станцію та три станції радіоелектронної боротьби противника.

Нагадаємо, минулої ночі, 4 липня, ворог здійснив спробу проникнення через державний кордон України на Сіверському та Слобожанському напрямках. Спроби проривів були невдалими, окупанти зазнали втрат та були вимушені відступити.

Додамо, що на Таврійському напрямку українській військові системно вибивають ворога з позицій. Там, наші захисники мають чималі успіхи. Зокрема, артилерійські підрозділи ЗСУ виконали 1541 вогневе завдання. За останню добу втрати противника вбитими та пораненими склали понад дві роти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.07.2023 20:22