Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Уперше в історії: на президенських виборах у Мексиці перемагає жінка

На президентських виборах у Мексиці перемагає 61-річна Клаудія Шейнбаум. Вона може стати першою жінкою-президентом в історії країни.

Про це повідомляє ZN.UA.

Наразі Шейнбаум набирає від 58,3% до 60,7% голосів виборців, водночас опозиційна кандидатка Хочітл Галвес отримує від 26,6% до 28,6%, а інший кандидат у президенти Хорхе Альварес Майнес — від 9,9% до 10,8% голосів. Чинна партія Morena, представницею якої є Шейнбаум, схоже, матиме більшість в обох палатах мексиканського Конгресу. Відомо, що раніше вона була мером міста Мехіко та має освіту кліматолога. 

Вона зазначила, що двоє її конкурентів вже зателефонували їй та привітали з перемогою на виборах. Також Шейнбаум привітала низка світових лідерів: не став виключенням і президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден.

"Я вітаю Клаудію Шейнбаум з її історичним обранням першою жінкою-президентом Мексики. З нетерпінням чекаю на тісну співпрацю з новообраним президентом у дусі партнерства та дружби, що відображає міцні зв’язки між нашими двома країнами", — наголосив президент США.

Варто наголосити, що керівна партія Мексики, яку представляє Шейнбаум та її союзники, може змінити політичний ландшафт країни, адже вони набрали достатню більшість у Конгресі, щоб схвалити пропозиції щодо зміни Конституції країни. Це передбачає і просування суперечливого законодавства, яке потенційно може скасувати важливі обмеження президентської влади, що викликає занепокоєння в опозиції.

У неділю, 2 червня, у своїй переможній промові вона подякувала чинному президенту Мексики Лопесу Обрадору, назвавши його "винятковою, унікальною людиною, яка змінила Мексику для краще". Зазначається, що Шейнбаум є соратницею та наступницею Лопеса Обрадора. Вона пообіцяла продовжувати визначений ним курс. Шейнбаум є не лише першою жінкою, але також і першою людиною єврейського походження, яка очолить переважно католицьку країну.

Відомо, що на посаді мера Мехіко її замінить інша жінка, Клара Марина Бругада Моліна, так само представниця партії Morena. Зазначимо, що у понеділок, 3 червня, мексиканський песо впав більш ніж на три відсотки, що є рідкісним випадком для цієї валюти, яка останнім часом залишалася стабільною щодо долара. На думку фінансових аналітиків, хвилювання на фінансових ринках відображає занепокоєння щодо потенційної ерозії системи стримувань і противаг, що може розширити роль уряду в економіці.

Цього року у лютому чинний президент Мексики Лопес Обрадор запропонував низку конституційних реформ, які містили у собі підвищення пенсій, обов’язкове підвищення мінімальної заробітної плати та скасування деяких регуляторних органів, які інвестори вважають радикальними та нежиттєздатними. Парламент відхилив ці плани, але інвестори побоюються, що Шейнбаум може продовжити ці реформи.

Нагадаємо, у травні в Австрії проросійська партія свободи (FPÖ) використала у своїй передвиборчій агітації на виборах у Європарламент антиукраїнську тему. Політична сила, відома проросійськими настроями, виставила українців такими, які нібито спільно з Єврокомісією хочуть війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.06.2024 10:08