Фото: Офіс президента України

"Все це додає оптимізму": Зеленський підбив підсумки візиту Моді в Україну

Під час вечірнього відеозвернення 23 серпня президент Володимир Зеленський підбив підсумки зустрічі з главою уряду Індії Нарендрою Моді. Український лідер задоволений його візитом.

Текст звернення з'явився на сайті президента України.

Зеленський підкреслив, що сьогоднішній візит прем’єр-міністра Індії Моді в Україну став першим за час відносин між Індією та нашою країною. 

"Ми довго говорили зараз. І про війну Росії проти України, і про необхідність забезпечити саме справедливий мир. Ми дуже цінуємо, що пан Моді розпочав візит зі вшанування пам’яті українських дітей, чиї життя забрала російська агресія", — сказав президент. 

Український лідер також висловив подяку за пакети гуманітарної підтримки, які Індія надає протягом цієї війни. 

"Важливо для нас і те, що Індія залишається прихильницею міжнародного права та підтримує наш суверенітет, нашу територіальну цілісність — базові принципи. Індія також бере участь у нашій роботі щодо Формули миру — була представлена і на Саміті миру, і працюємо у відповідних групах згідно з Формулою миру. Все це додає нам оптимізму, і важливо, щоб якнайбільше глобальних суб’єктів чітко висловлювали свою позицію щодо фундаментальних норм міжнародного права і щоб відвідували Україну — демонстрували свою підтримку реально", — наголосив глава держави.

Володимир Зеленський повідомив, що 23 серпня також говорили з Моді й про двосторонній порядок денний з Індією. 

"Чотири міжурядові документи підписані нашими представниками. Є також домовленості щодо інших напрямів співпраці, зокрема й військово-технічної", — резюмував український президент.

Зазначимо, що у п'ятницю, 23 серпня, з офіційним візитом до Києва прибув прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Так, це був перший візит премʼєр-міністра Індії до України від здобуття країною незалежності в 1991 році. Візит відбувається на запрошення президента Володимира Зеленського.

Водночас офіційна мета візиту — зміцнення економічних зв’язків. До того ж однією з ключових тем переговорів може стати й Формула миру. Зокрема, ході візиту Моді проведе зустріч з українським гарантом та поділиться з ним "перспективами мирного врегулювання війни" з Росією. Варто зауважити, що Моді минулого місяця відвідав з офіційним візитом країну-агресорку Росію. Це сталося саме того дня, коли російські військові обстріляли дитячу клініку "Охматдит" в Києві.

Нагадаємо, в червні секретар із західного напряму Міністерства закордонних справ Індії Паван Капур заявив, що Індія не підписала комюніке Глобального саміту миру, адже вважає, що сталий мир вимагає діалогу обох учасників та "практичної взаємодії" між сторонами війни.

Цікаво, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав президента України Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з главою Кремля Володимиром Путіним. Він місяць тому зустрічався з російським диктатором і намагався переконати його припинити війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.08.2024 20:56