Фото: соцмережа X Шарля Мішеля

Вступ Боснії і Герцеговини до Євросоюзу: лідери ЄС погодили початок перемовин

Лідери Європейського Союзу вирішили розпочати перемовини про вступ Боснії і Герцеговини до політично-економічного блоку. Тепер виконавчий орган блоку розпочне технічну роботу з підготовки даного процесу.

Про це у соцмережі X повідомив президент Євроради Шарль Мішель.

"Ваше місце — у нашій європейській родині", — йдеться у повідомленні Мішеля.

Політик підкреслив, що сьогоднішнє рішення є ключовим кроком на шляху країни до Євросоюзу.

Шарль Мішель анонсував початок вступу Боснії і Герцеговини до Євросоюзу

Скріншот зі сторінки соцмережі X Шарля Мішеля

Тепер виконавчий орган ЄС розпочне технічну роботу з підготовки процесу вступу, яка передбачає складання планів і перевірку рівня відповідності законодавства країни європейському паралельно із завершенням майбутніх реформ.

Для деяких країн ЄС, включаючи Австрію, було життєво важливо, щоб прогрес по Україні та Молдові йшов пліч-о-пліч з прогресом щодо майбутнього вступу Боснії. Напередодні цього оголошення міністри закордонних справ Австрії, Італії та Німеччини вирушили до Сараєва, щоб підтримати початок переговорів про вступ.

Європейська комісія також мала подати документ про те, як внутрішньо підготувати блок до майбутнього розширення, особливо про те, як прийняти спустошену війною країну з населенням понад 40 мільйонів людей, таку як Україна. Але цей документ, який спочатку планувався на 27 лютого, тепер відкладено до 20 березня, згідно з останнім порядком денним Єврокомісії, який є у розпорядженні Politico.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ухвалення політичного рішення щодо вступу України до Євросоюзу — це окрема процедура. Його ймовірність одразу після завершення війни дуже висока. А стосовно технічних умов, то Україна готова їх виконати за два роки.Таким чином він відповів на запитання щодо найоптимістичнішого сценарію входження України в Євросоюз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.03.2024 22:56