Фото: соцмережі

Вступ України до НАТО: з'явилась загальна заява країн Північної Європи

Країни Північної Європи підтримують вступ України до Євросоюзу та Північноатлантичного Альянсу. Данія, Ісландія, Норвегія, Фінляндія та Швеція виступили зі спільною заявою на саміті за участю нашої держави.

Відповідний документ підписали лідери країн Північної Європи, йдеться на сайті президента.

У документі зазначається, що майбутнє України — у євроатлантичній родині. Зокрема, Євросоюз уже надав Україні статусу країни-кандидата.

"Країни Північної Європи — члени ЄС рішуче підтримуватимуть Україну в її зусиллях щодо реалізації процесу реформування та у виконанні вимог, необхідних для якнайшвидшого початку переговорів про вступ, а також очікують на звіт Єврокомісії до кінця 2023 року", — йдеться в заяві.

Також лідери цих країн запевнили, що продовжать працювати над підтримкою високого рівня цивільної допомоги Україні.

У документі держави нагадали, що погодилися ухвалити вступ України в НАТО на саміті у Бухаресті у 2008 році. Також Україна подала заяву на прискорене членство в Альянсі у 2022 році.

"Країни Північної Європи продовжуватимуть підтримувати Україну на шляху до майбутнього членства. Ще до набуття Україною членства її безпека має велике значення для Альянсу. Україна та країни Північної Європи очікують розв'язання цих питань на саміті НАТО в липні 2023 року. Країни Північної Європи будуть і надалі надавати рішучу підтримку зміцненню здатності України захищати себе", — наголошується у документі.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повинна стати наступним членом НАТО після того, як до Альянсу приєднається Швеція. Наразі немає жодних перешкод для політичного рішення щодо алгоритму вступу нашої держави до оборонного блоку.

Раніше заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква заявив, що процес вступу до Європейського Союзу суттєво відрізняється від приєднання до НАТО. Угода з країнами Євросоюзу складається з 35 глав і кожна з них потребує окремих переговорів.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Північноатлантичному альянсу на цей час бракує політичної волі для ухвалення рішення про вступ України в НАТО. Він вважає, що членство нашої країни в НАТО не зупинить війну з Росією, однак допоможе запобігти війнам в євроатлантичному регіоні в майбутньому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.05.2023 20:29