Фото: Twitter Дмитра Кулеби

Бракує політичної волі: Кулеба зробив гучну заяву про вступ України до НАТО

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Північноатлантичному альянсу на цей час бракує політичної волі для ухвалення рішення про вступ України в НАТО. Він вважає, що членство нашої країни в НАТО не зупинить війну з Росією, однак допоможе запобігти війнам в євроатлантичному регіоні в майбутньому. 

Про це він заявив в інтерв'ю CNN.

"Всім хто каже, що вступ України неможливий, я раджу поглянути на приклад Фінляндії. Рік тому було неможливо уявити, що це станеться. Але тепер, коли була політична воля, Фінляндію прийняли в НАТО. Тому все можливо, коли є політична воля, все інше другорядне. Але зараз я хочу сказати як факт, що політичної волі в Альянсі бракує", — сказав Кулеба.

Він наголосив, що поки Україна залишатиметься поза НАТО, перебуваючи близьким другом, найбільш поважним союзником, спеціальним партнером чи в якійсь іншій сурогатній формі співпраці, існуватиме ризик повторення російської агресії проти України.

"Саме тому стратегічно розумно виключити такий ризик. Якою б не була ціна збереження миру, ціна відновлення миру завжди вища", — сказав міністр.

Очільник МЗС зауважив, що у 2008 році низка країн дали обіцянку, що Україна буде членом НАТО, і з того часу Альянс просто повторює ці слова як мантру, підтверджуючи свою політику "відкритих дверей".

"Ми чули багато аргументів, багато виправдань, чому Україна не повинна бути в НАТО. Історія довела що всі ці аргументи були позбавлені сенсу. Тому час визнати реальність і зробити це", — додав глава МЗС.

Нагадаємо, президент Чехії Петр Павел вважає, що Україна може отримати членство у НАТО одразу після завершення війни з Росією. Якщо це відбудеться швидше, то Альянс стане стороною конфлікту з РФ.

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту в Україну 20 квітня заявив, що Альянс підтримуватиме Україну на шляху до перемоги у війні з Росією. Також НАТО готує багаторічну ініціативу підтримки України після завершення воєнних дій: це поставить нашу державу на гідне місце в Євроатлантичній сім'ї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 25.04.2023 23:15