Фото: Слово і діло

Чому Росія активно розповідає про ракетні удари по Україні: пояснення ISW

Міністерство оборони РФ активно інформує про ракетні удари по території України, аби знизити рівень занепокоєння щодо майбутнього контрнаступу ЗСУ.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Міноборони Росії нещодавно змінило свою риторику та активно описує ракетні кампанії, ймовірно, намагаючись зобразити проактивний підхід до зростання стурбованості російського інформаційного простору щодо українського контрнаступу. Російські мілблогери стверджували, що ракети вразили українські системи ППО та транспортний вузол у Павлограді", — йдеться у звіті Інституту.

В ISW зазначили, що після ракетної атаки на Україну в ніч на 1 травня Міністерство оборони Росії заявило, що удари були націлені на українські військово-промислові об'єкти та успішно зірвали виробництво військових ресурсів. 

Водночас аналітики вказують, що геолокаційні кадри з Павлограда на Дніпропетровщині показують, що одна з ракет влучила в Павлоградський хімічний завод та спричинила потужний вибух від удару.

Хоча, за даними місцевої влади, у Павлограді було пошкоджено промислове підприємство, де сталася пожежа, яке саме підприємство зазнало атаки, не уточнювалося. Відомо, що у Павлограді є хімічний завод, який виробляє вибухові речовини.

Крім того, речник Повітряних сил України Юрій Ігнат зазначив, що той факт, що Ту-95 і Ту-160 несли набагато менше ракет, ніж їхнє максимальне завантаження, свідчить про те, що Росія продовжує боротися з адекватним виробництвом таких боєприпасів.

Обстріл Павлограда

Унаслідок ракетного удару в Павлограді було пошкоджено промислове підприємство. Там сталася пожежа, яку рятувальники вже приборкали. У житловому районі понівечено 19 багатоповерхівок, 25 приватних будинків, шість закладів шкільної та дошкільної освіти, п'ять магазинів.

Є руйнування й у громадах району: у Вербківській — побиті майже 40 житлових будинків, у Юр’ївській — два. У Межиріцькій — пошкоджено школу.

Нагадаємо, через ракетну атаку на Павлоград загинули двоє людей. Ще сорок людей постраждали, серед яких — п'ятеро дітей. Наймолодшій дівчинці лише вісім років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.05.2023 07:10