Фото: "Балканський оглядач"\Facebook

Вучич пояснив свої заяви про "важкі часи" для Сербії

Президент Сербії Александр Вучич пояснив, що мав на увазі, коли говорив про "важкі часи" для країни. Зокрема, він розповів про декілька викликів, які очікують країну вже найближчим часом.

Про це повідомляє "Балканський оглядач".

Зауважимо, днями Вучич оприлюднив допис, в якому вказав, що на його країну чекають важкі дні. Він також анонсував виклики, які чекають на державу найближчим часом.

За словами лідера Сербії, першим викликом є прийом Косова до Ради Європи. Очікується, що остаточне рішення з цього питання буде ухвалене 11 травня. Так, Вучич розповів про дискримінацію та репресії сербів в Косово і невиконання Приштиною своїх зобов’язань за раніше узгодженими домовленостями.

Сербський президент також розкритикував тих, хто на міжнародній арені та в регіоні підтримує приєднання Косово до Ради Європи та заявив, що реакція Сербії на можливе прийняття Косово до РЄ буде потужною та відповідальною.

"Ми продовжимо обговорювати, я готовий вислухати думку Скупщини (парламенту, — ред.) та уряду. Ми будемо готуватися і чекати", — сказав Вучич.

Водночас, на думку Вучича, другим викликом для Сербії є ухвалення на Генеральної асамблеї ООН резолюції про визнання масового вбивства боснійців в Сребрениці в 1995 році геноцидом, яке має відбутися у квітні. Лідер Сербії зауважив, що хоч документ і не матиме обов'язкової сили, але може порушити питання про правомірність існування Республіки Сербської, яка була утворена на фундаменті геноциду.

"Західні держави хочуть поставити нас у скрутне становище. Проти нас буде колективний Захід, проти Сербії плюс значна кількість мусульманських країн… Ми маленькі, всі ці сили проти нас, але ми будемо боротися", — наголосив Вучич.

До того ж президент додав, що "тиск на сербський народ" виникає з трьох основних причин:

  • військовий нейтралітет Сербії;
  • позицію Сербії щодо війни в Україні. Зокрема, країна засуджує напад на суверенну країну, проте не приєднується до санкцій проти Росії;
  • західні країни відчувають великий тиск через просування російських військ.

Крім того, Вучич вважає, що можливі майбутні політичні повідомлення з Москви, які базуються на тому, що часто називають "косовським прецедентом", теж можуть бути причиною "тиску на сербський народ".

Нагадаємо, за даними The Wall Street Journal, Російська Федерація використовує етнічну напруженість на Балканах, щоб розпалити нову війну в Європі, оскільки Сербія загрожує насильством щодо Косова, а сепаратисти загрожують розпадом Боснії і Герцеговини.

Раніше президент Сербії Александар Вучич різко прокоментував перспективи визнання Україною Косова. Це сталось після того, як один з українських депутатів підписав звернення до урядів західних держав із закликом переглянути політику щодо Белграда й Приштини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.03.2024 13:20