Фото: соцмережі

ВВП України з початку року зріс на 4,5%: що цьому посприяло

Попри війну, українська економіка демонструє продовження тенденції відновлювального зростання. З початку 2024 року показник валового внутрішнього продукту (ВВП) зріс на 4,5% (±1%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки України, зазначивши, що у вересні 2024 року українська економіка зросла на 3,8%. 

"Попри виклики війни, економіка України продовжує відновлюватися. У вересні найбільший приріст показало сільське господарство завдяки ранньому збору пізніх культур. Зростання також спостерігалося у транспорті та будівництві. Другий місяць поспіль підприємства торгівлі, промисловості та будівництва покращують оцінки своєї діяльності на найближчу перспективу, і однією з ключових причин цього оптимізму є нормалізація ситуації в енергетиці", — зазначила перша віцепрем'єр-міністерка, міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, економічне зростання за перші дев’ять місяців 2024 року на рівні 4,5%, відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Пожвавлення внутрішнього попиту та стабільна робота морського коридору підтримали позитивні тенденції у промисловості. Також зростає попит на продукцію машинобудування (зокрема ВПК), будівельні матеріали та промислові товари для домогосподарств. У внутрішній торгівлі спостерігалось зростання обороту завдяки збільшенню споживчого попиту та налагодженню постачання товарів.

Водночас дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування та економічну активність бізнесу.

Нагадаємо, раніше Європейський банк реконструкції та розвитку зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту України у 2024 році на рівні 3%, проте погіршив його на наступний рік — із 6% до 4,7%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.10.2024 20:24