Колаж TrueUA

Взимку в Україні світла може не бути до 18 годин на добу, — ООН

Українців, імовірно, чекає важка зима. Відключення світла в холодну пору року можуть тривати до 18 годин на добу.

Про це йдеться у доповіді моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні з посиланням на її експертів.

Так, росіяни ракетними та дроновими атаками пошкодили або зруйнувавши численні об’єкти генерації, передачі та розподілу електроенергії. Наступної зими, коли через низькі температури потреба в електроенергії зросте, наслідки цих ударів загостряться. Попри величезні зусилля української влади, енергетичних компаній, гуманітарних і відновлювальних організацій для запобігання гуманітарній кризі, взимку Україна зіткнеться зі значним дефіцитом електроенергії.

"Цей дефіцит може призвести до відключень електроенергії взимку від чотирьох до 18 годин на добу", — йдеться у звіті.

Експерти Моніторингової місії ООН зазначають, що тривалість відключень взимку залежить від кількох факторів:

  • скільки потужностей вдасться відновити до початку зими;
  • наскільки холодною буде зима;
  • чи будуть нові російські атаки на енергетичну інфраструктуру.

Технічні експерти підкреслили, що найсерйозніших наслідків для цивільного населення можна було б уникнути, якби відключення електроенергії було обмежено кількома годинами за розкладом. Проте якщо нові атаки призведуть до тривалого аварійного відключення, наслідки будуть значними.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна може пройти зиму без тривалих відключень, якщо не буде ударів Росії по енергосистемі. Проте наразі важко робити прогноз на майбутнє.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.09.2024 17:40