Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Ядерні погрози Путіна більше не лякають лідерів країн Заходу, — Time

Ядерні погрози Російської Федерації більше не лякають лідерів країн Заходу. Вони дедалі більш рішуче висловлюють свою позицію щодо подальшої підтримки України.

Про це повідомляє журнал Time.

Як зазначає джерело, останніми днями ядерні загрози з боку Росії надійшли різко і швидко. У дописі в Telegram минулого місяця один із членів Ради безпеки Кремля навіть назвав конкретну ціль у серці Європи, а також час, який знадобиться російській ракеті, щоб доставити туди боєголовку. Але європейські лідери, здавалося, ледве здригнулися. В інтерв’ю Time двоє з них відкинули попередження Володимира Путіна про знищення.

"Я не можу запевнити вас, чи це блеф, чи ні", — каже Метте Фредеріксен, прем’єр-міністр Данії, яка була одним із найрішучіших прихильників посилення військової допомоги Україні в альянсі НАТО. "Але я вважаю, що ми ніколи не можемо дозволити комусь, хто не поважає демократію, права людини та все те, у що ми віримо, — ми не можемо дозволити йому вирішувати, що робити іншим".

Шляхом ескалації загроз ядерної війни Росія намагалася перешкодити західним країнам підтримувати Україну, особливо коли мова йде про удари на великі відстані по російських цілях. 19 вересня Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликала Україну отримати зброю та дозвіл завдавати таких ударів, і відповідь Москви була надзвичайно прямою.

"Те, до чого закликає Європарламент, призведе до світової війни із застосуванням ядерної зброї", — написав у Telegram спікер російського парламенту та член Ради безпеки держави В’ячеслав Володін. Однією з російських міжконтинентальних балістичних ракет, додав він, знадобиться всього три хвилини 20 секунд, щоб доставити боєголовку до Страсбурга, Франції, місця розташування Європейського парламенту. "Чи хочуть європейські громадяни, щоб війна дійшла до їхніх домівок?" — запитав Володін.

Але президент Європейського парламенту Роберта Мецола не була стривожена чи навіть особливо здивована апокаліптичною риторикою. "Це типова реакція", — сказала вона Time через кілька днів. "Це конфронтація". На питання про те, чи серйозно вона сприйняла такі погрози, Мецола додала: "Якщо буде посилення риторики, ми повинні бути до цього готові".

Розважена реакція відповідала наростальній тенденції серед західних чиновників. Для багатьох із них Володимир Путін почав звучати як хлопчик, який занадто багато разів кричав про ядерну зброю, притупляючи вплив його власного ядерного стримування та дозволяючи багатьом європейцям позбутися страху перед ним. "Страх і лідерство не йдуть поряд", — каже Фредеріксен, прем’єр-міністр Данії. Західна звичка турбуватися про "червоні лінії" Путіна, додала вона, спричинила занадто багато затримок у підтримці України. "Єдина червона лінія, яку я бачу в цій війні, вже пройдена, коли вони напали на Україну".

Кремль, чітко усвідомлюючи, що його "червоні лінії" ігноруються, продовжував їх проводити ще більше. Через кілька днів після погроз Володіна місту Страсбургу Путін заявив на телевізійному засіданні своєї ради безпеки, що Росії потрібно буде знизити поріг для використання ядерної зброї. Якщо зіткнутися з широкомасштабною атакою звичайними озброєннями, такими як ракети чи навіть безпілотники, Путін припустив, що Росія може відповісти атомною бомбою.

Ця формальна зміна в ядерній доктрині Росії, яка раніше передбачала ядерну відповідь лише у випадку екзистенційної загрози для Росії, привернула заголовки газет і викликала новий раунд дебатів у західних столицях. Але це не викликало помітної зміни тону з боку України чи її найближчих союзників. Росії більше немає інструментів для залякування світу, окрім ядерного шантажу", — заявив глава адміністрації президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак у відповідь на останню погрозу Путіна. "Ці інструменти не працюватимуть".

Як відомо, нещодавно російський диктатор Володимир Путін знову згадав про застосування ядерної зброї. Зокрема, він заявив про зміни в ядерній доктрині Росії — росіяни планують розширити умови застосування ядерного арсеналу. Путін заявив, що ця доктрина дозволяє Росії здійснити ядерний удар у відповідь на агресію з боку будь-якої неядерної держави, якщо така агресія відбувається за участю або за підтримки ядерної держави.

Українські офіційні особи пояснили такий крок Путіна відсутністю в нього інших інструментів залякування. Мовляв, це просто така його "страшилка".

Нагадаємо, представник Євросоюзу із зовнішньої політики Петер Стано зазначив, що ядерні погрози російського диктатора Володимира Путіна є безрозсудними та безвідповідальними. Зокрема, плани Росії щодо розширення застосування ядерної зброї викликають занепокоєння на Заході.

Своєю чергою державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що світ потребує роззброєння та закінчення воєн. Погрози ядерною зброєю від російського диктатора Володимира Путіна є "безвідповідальними".

Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив, що глава Кремля Володимир Путін й справді може використати ядерну зброю через свою неадекватність. Він вже не вперше лякає світ ядерними погрозами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.10.2024 07:05