Як починалася повномасштабна війна: спогади Зеленського й Залужного

Рік тому, 24 лютого 2022-го, Росія напала на Україну з усіх боків. Військове й політичне командування знало, що готується напад, тому почало діяти оперативно. 

У інтерв'ю Дмитру Комарову голова української розвідки Кирило Буданов розповів, що 23 лютого, приблизно о 15:00, доповів президенту, що 24 лютого о 04:00 має починатися вторгнення.

Водночас Командувач Повітряних сил Микола Олещук о 03:02 24 лютого дав команду на закриття повітряного простору на території України…

"Дав команду наступну: всі цілі, які входять до зони ураження зенітно-ракетних комплексів, знищувати із терміновим донесенням до вищого штабу", — сказав він.

Голова Прикордонної служби Сергій Дейнеко пригадав, що о 03:40 відбувся перший бій на кордоні.

"Це була Луганська область. Я доповів міністру внутрішніх справ Денису Монастирському... Президенту я доповів, коли зрозумів, що то була не провокація, а справжнє вторгнення. Це було вже о 05:17", — пригадав він.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський зазначив, що о 04:05 йому зателефонував головнокомандувач ЗСУ Залужний та сказав, що все почалося. Сам Залужний, пригадуючи перші хвилини вторгнення, сказав: "Ми морально були готові вбивати ворога, а не чекати, що він заспокоїться і дасть спокій".

Такої ж думки був і президент Володимир Зеленський: "Рішення було ухвалено, що ми тут до кінця. Ми стоятимемо".

Нагадаємо, 24 лютого виповнився рік широкомасштабної війни Росії проти України. Кирило Буданов зазначив, що росіяни планували, що українське керівництво злякається наступу і втече з країни. На його думку, якби росіянам дійсно вдалося б десантуватись у Києві, то столиця України була б захоплена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.02.2023 06:06