Фото: "Суспільне Черкаси"

Як правильно під'єднати генератор до будинку: пояснення фахівців

В осінньо-зимовий період зростає загроза російських терористичних ударів по енергетиці України. Тому споживачі почали встановлювати електростанції (генератори) у своїх домоволодіннях для розв'язання проблеми власного забезпечення електрикою. Однак не всі знають, як правильно і безпечно під'єднати генератор до власного будинку.

Про це повідомила Державна інспекція енергетичного нагляду.

За словами фахівців, підключення електростанції є відповідальним процесом, оскільки неправильний електромонтаж може призвести не лише до виходу з ладу обладнання, але й створити загрозу безпеці оточуючих. Найпростіший спосіб безпечного використання електростанції — під’єднати до генератора подовжувач і до нього вже включити ті електроприлади, в яких є потреба.

"У разі під’єднання електростанції до внутрішніх електричних мереж будівлі необхідно забезпечити безумовне від’єднання мереж будівлі від зовнішніх електромереж. Якщо не виконати цю умову при роботі генератора на внутрішню мережу, зовнішнє електропостачання може бути відновлене без попередження, що призведе до короткого замикання, виходу з ладу обладнання, пожежі та інших непередбачуваних наслідків. Тобто, під'єднати електростанцію до найближчої розетки в будівлі можна лише попередньо відключивши автомати на ввідному щитку або викрутивши плавкі запобіжники (пробки)", — йдеться у повідомленні.

Проте, якщо у будинку часто відбувається припинення постачання електричної енергії, рекомендується під'єднати електростанцію до внутрішньої мережі через перекидний рубильник або систему автоматичного включення резерву.

"Встановлення та підключення перекидного рубильника або АВР має здійснюватися виключно за інструкцією виробника. Звертаємо увагу на те, що рубильник або АВР повинен знаходитися в схемі мережі будівлі після лічильника та ввідного автоматичного вимикача. Наполегливо рекомендуємо, щоб роботи з приєднання електростанції до мереж будівлі виконували спеціалісти", — наголосили експерти.

Також, при встановленні генератора забороняється виконувати підключення електростанції до мережі будівлі, якщо потужність електростанції може значно перевищувати пропускну здатність розетки. Тобто, під'єднати електростанцію до найближчої розетки в будівлі, попередньо відключивши автомати на ввідному щитку або викрутивши плавкі запобіжники, можна лише перевіривши параметри розетки.

В іншому випадку, коли електростанція має більшу потужність, підключати її до звичайної побутової розетки заборонено. Наслідком перевищення максимального навантаження є значний нагрів контактних з’єднань, пошкодження ізоляції й, як наслідок, коротке замикання в електричній проводці та виникнення пожежі в будівлі.

Нагадаємо, в Україні запрацювало майже 11 тисяч Пунктів незламності. За інформацією обласних військових адміністрацій, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції й "Укрзалізниці" вже діють 10 945 пунктів на території всієї України. Крім того, створені та готові до відкриття — ще 2 356.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.11.2023 20:37