Фото: Дмитро Кулеба. Джерело – МЗС

Як Україна переконала Євросоюз розпочати переговори: Кулеба роповів цікаві деталі

Українські дипломати важко працювали над рішенням про відкриття вступних переговорів з Європейським союзом. Найскладнішим етапом стали переговори очільника міністерства зовнішніх справ Дмитра Кулеби з угорськими колегами.

Таку заяву зробив глава українського МЗС в ефірі з журналістом Вадимом Карп'яком.

"Це рішення було найскладнішим (старт вступних переговорів України з ЄС, — ред.), одним з найскладніших у житті, з якими я стикався. І, справді, на рівні магії потім склалися всі фактори", — зауважив Кулеба.

За словами міністра, Україні потрібно було працювати з угорцями безпосередньо. І частина цієї роботи — перша зустріч українського міністра з главою МЗС Угорщини Петером Сійярто з початку повномасштабної війни.

Кулеба зазначив, що європейських партнерів потрібно було налаштовувати не лише на боротьбу, а на перемогу з агресором. Цим, зокрема, займався і президент Володимир Зеленський.

Також, як зазначив глава українського МЗС, окремо проводилась робота з європейськими чиновниками, які мають вплив на прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. За словами глави української дипломатії, вони мали не просто вести з ним дискусії, а впливати на нього.

"І все це мало зійтися в одній точці, в один момент. Усі повинні були виявити характер, принциповість і дотиснути це питання. Ми його дотиснули. І виступ президента (Зеленського, — ред.) — це один з найкоротших, але найпотужніших виступів, які робив президент з початку війни", — резюмував міністр.

Нагадаємо, 14 грудня лідери Європейського Союзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку. Рішення лідерів ЄС означає, що Європейська комісія без подальшого відтермінування починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство (так звану переговорну рамку). Її можуть затвердити на наступному саміті ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.12.2023 19:58