Фото: "Вікіпедія"

Як українські військові збивають російські "Кинджали": пояснення Повітряних сил

Війська країни-агресорки дедалі частіше атакують Україну надзвуковими ракетами "Кинджал". Проте системи протиповітряної оборони Patriot, які наша держава отримала від західних партнерів, ефективно протидіють ворожим ракетам.

Про це повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш, передає "24 канал".

За словами посадовця, Patriot успішно влучає по російських цілях через одну особливість, яку мають "Кинджали". Зокрема, під час атаки на ціль, "Кинджал" змінює свою швидкість з гіперзвукової на надзвукову і саме цей момент робить ракету вразливою для атак систем ППО.

"Дійсно, "Кинджал" може розвивати гіперзвукову швидкість. Після того як її скидає МіГ-31К, вона також набирає ще і швидкість польоту літака. Однак коли ракета безпосередньо вже йде атакувати ціль, то заходить не на гіперзвуковій швидкості, а на надзвуковій. "Кинджал" стає балістичною ракетою. І в той момент, коли вона стає з гіперзвукової балістичною ракетою, то ми можемо її успішно атакувати", — розповів речник Повітряних сил.

Крім того, Україна має ще один ЗРК, який може боротися з російськими "Кинджалами". Йдеться про італійсько-французький ЗРК SAMP/T. 

"Так, виробником заявлено, що SAMP/T може збивати балістичні ракети, але наразі у нас такої практики не було. Наразі всі такого типу ракети збивалися ЗРК Patriot. ЗРК SAMP/T не попадалися такі цілі", — розповів речник ПС ЗСУ.

Євлаш зауважив, що у період з 29 грудня 2023 року до 11 квітня 2024-го Росія використала для атак 36 "Кинджалів". Водночас протягом 26 січня — 14 грудня 2023 року росіяни застосували приблизно 37 "Кинджалів".

"Тобто за 4 попередні місяці росіяни використали майже стільки ж "Кинджалів", як практично за весь 2023 рік", — наголосив він.

Скільки ще "Кинджалів" має Росія

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк у коментарі виданню розповів, що від початку великої війни й до квітня 2024 року росіяни випустили по території України понад 80 "Кинджалів". Він також зауважив, що країна-агресорка на сьогодні щомісяця виробляє 4-5 ракет "Кинджал". 

Нагадаємо, раніше речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявляв, що війська країни-агресорки й надалі застосовують проти України тактику тероризування мирного населення. Для захисту від ворожих обстрілів нашій державі необхідно більше засобів протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.04.2024 16:10