Сучасний Київ. Фото: Pixabay

Як Україна відзначала свій перший День Незалежності — фотоспогади

Україна 24 серпня відзначає День Незалежності. Вже третій рік поспіль головне свято країни проходить в умовах повномасштабної війни. Та вже починалося 24 серпня 1991 року — саме тоді було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Ця дата стала символічною для кожного нашого громадянина.

Сьогодні у низці міст заборонили проведення масових заходів з міркувань безпеки. Та мало хто пам'ятає, як країна відзначала свій перший День Незалежності.

Інша дата

Цікаво, що перший День Незалежності в Україні святкували у липні. Річ у тім, що 16 липня 1990 року Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Тоді й було обрано цю дату як "загальнонародне державне свято".

перший день незалежності

Площа Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) під час святкування Дня незалежності 16 липня 1991 року. Фото: Олександр Клименко

Перші урочистості

У цей день 1991 року Київ вже святкував величну державну подію. Тоді Хрещатиком пройшов багатотисячний марш. Люди були одягнені у вишиванки та тримали у руках синьо-жовті прапори.

День Незалежності 1991

Святкування Дня незалежності 24 серпня 1991 року. Фото: Олександр Клименко

Тодішнє керівництво країни урочисто поклало квіти біля памʼятника Леніну, адже практики інших ритуалів, які можна провести у такий день, не було. Після цього у палаці "Україна" відбулись збори, на яких очільник Верховної Ради Леонід Кравчук виголосив промову, у якій згадав про важливість цієї дати.

"Сьогодні ми зібралися вперше у своїй історії для відзначення свята Незалежності. Йшли ми до цього дня важко, йшли за покликом серця, за голосом громадського сумління і національного обов’язку, з великою і святою вірою у свій народ, у його право на свободу і незалежність. І цей день настав", — сказав Кравчук.

Святковий концерт і салют

До цього часу у Києві не проводились настільки масштабні проукраїнські заходи. Організатори не мали подібного досвіду, тож основною частиною святкування став великий концерт. Він відбувся на Майдані. Тоді на сцені виступали українські виконавці, зокрема "Сестри Тельнюк" та львівський рок-гурт "Брати Гадюкіни". На завершення дійства у небо запустили салют.

Сестри Тельнюк

Учасниця дуету "Сестри Тельнюк" на концерті на честь Дня Незалежності 16 липня 1991 року. Фото: Олександр Клименко

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден привітав українців з Днем Незалежності та заявив, що Україна завжди була і залишиться вільною державою.

Раніше президент Володимир Зеленський звернувся до українського народу з нагоди Дня Незалежності та подякував усім, хто стоїть на захисті свободи та майбутнього нашої держави.

Варто зазначити, що у День Незалежності України на тимчасового окупованих територіях нашої держави проходить масштабна акція на честь свята. У ній беруть участь сотні українців з різних міст, захоплених Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.08.2024 19:55