Фото: Pexels

Яке церковне свято 15 лютого: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У четвер, 15 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять святого Онисима. Він був одним із апостолів, яких Ісус обрав учнями в останній рік свого земного життя.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про апостола Онисима

У молодості Онисим був рабом Филимона, християнина знатного роду, який жив у місті Колосах Фригійської області. Провинившись у чомусь перед своїм паном і боячись покарання, святий утік у Рим, але там, як раб-втікач, потрапив у в’язницю. Він зустрівся з апостолом Павлом, якого утримували у кайданах. Онисим після довгих розмов з ним прийняв святе Хрещення. Святий Онисим, як син, служив апостолу Павлу. Апостол Павло, який особисто знав святого Филимона, написав йому листа, повного любові, просячи пробачити втікачеві та прийняти його як брата. З цим листом він відправив святого Онисима до його господаря, позбавивши себе допомоги, якої дуже потребував.

Апостол Онисим

Апостол Онисим. Джерело: rivne.church.ua

Святий Филимон, отримавши листа, не тільки пробачив Онисимові, а й відпустив його на волю, пославши назад до Риму до первоверховного апостола. До самої смерті святий проповідував слово Боже у різних країнах. А коли був уже зовсім старий, його поставили єпископом в Ефесі. Помер апостол мученицькою смертю за віру: за наказом імператора Траяна його кинули у в'язницю, а потім стратили. 

Що не можна робити у це свято

  • На Онисима забороняється ходити в гості без подарунків, тому що можна розв'язати конфлікт, що не стихне роками.
  • Також не варто виносити з будинку меблі.
  • Не рекомендується 15 лютого переїжджати, краще це запланувати на інший день.
  • Не можна зловживати алкоголем.
  • 15 лютого не слід брати гроші в борг.

Що потрібно зробити у цей день

  • Наші предки вважали Онисима покровителем овець, тому більшість традицій цього дня пов'язані саме з вівчарством.
  • В цей день вівчарі зверталися до святого з молитвами, аби вівці гарно ягнилися. 
  • Дитині, яка народилася 15 лютого, заведено дарувати річ з овчини, щоб вона була щаслива.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 15.02.2024 09:48