Фото: Pexels

Яке церковне свято 23 лютого: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У п'ятницю, 23 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять священномученика Полікарпа. Його учителем був святий апостол Іван Богослов.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про священномученика Полікарпа

Святий Полікарп народився і жив на території сучасної Туреччини. Він був сиротою, якого усиновила та виховала християнка Калліста. Коли вона померла, Полікарп роздав усе майно бідним, а сам став аскетом. Тоді єпископом в місті був святий Вукол, який дуже полюбив юнака. Саме він висвятив Полікарпа на диякона та доручив сповідувати в храмі слово Боже. Після його смерті Полікарп отримав посаду єпископа Смирненського. Його вчителем був апостол Іоанн Богослов.

На фото: страта святого Полікарпа. Джерело: cerkva.te.ua

На фото: страта святого Полікарпа. Джерело: cerkva.te.ua

Святий Полікарп створив "Послання до Філіппінців". Все життя він провів у служінні Богу, але йому не дали спокійно відійти в інший світ. Коли Полікарпу було 86 років, почалися гоніння на християн. Його також змушували відректися від Христа, але він відмовився. Уночі до нього прийшов ангел і сказав, що через три дні його спалять на вогні. Тому прихід язичників, які схопили Полікарпа, не став для нього несподіванкою. Полікарпа прив'язали до стовпа і підпалили хмиз під його ногами, але полум'я не захотіло торкатися тіла святого чоловіка. Язичники злякалися і розрубали його мечем. Ріки крові, які пролилися з його тіла, загасили полум'я. Його стратили у Великодню суботу 156 року.

Що не можна робити цього дня

  • Краще не працювати цього дня фізично, а заощаджувати сили та намагатися відпочити за можливості.
  • Не варто засмучуватися і сумувати.
  • Заборонено пліткувати, лаятися, лихословити.
  • У цей день не можна нічого позичати, інакше проведете рік в боргах. 

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 23.02.2024 10:54