Фото: pixabay

Яке церковне свято 18 лютого: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У неділю, 18 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять святителя Лева, папи Римського. Він отримав від Господа дар чудотворення.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святителя Лева

Святий Лев — сорок п'ятий папа Римський. Він народився у Тоскані в Італії. Обраний папою під час виконання функцій легата у Галлії. Активно боровся з маніхейством і євтихіанством. У 452 році силою свого слова зупинив вождя гунів Аттілу від зрівняння Риму з землею. У 455 році переконав вандалів не проливати марно кров римлян і не спалювати будинки.

Впродовж 21 року керування церквою він здобув велику любов у людей. Папа Лев навчав римлян християнського життя, зробивши римську церкву взірцем для інших. У 461 році він помер, увійшовши в історію як святий папа Лев Великий. Його мощі поховані при вході до базиліки святого Петра, а на гробі зроблено напис: "Як за життя беріг церкву, так після смерті чуває при її вході".

Папа Лев після своєї смерті залишив понад 100 проповідей та 140 наукових листів.

Святитель Лев. Джерело: floridamonastery.org

Святитель Лев. Джерело: floridamonastery.org

Що не можна робити у цей день

  • Не сваріться і не байдикуйте.
  • Не варто лихословити та лаятися з рідними.
  • Не можна вишивати та в'язати.
  • Не можна займатись важкою фізичною працею.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 18.02.2024 11:51