Фото: depositphotos

Релігійне свято 17 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У суботу, 17 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять великомученика Феодора Тирона. Його звинуватили в підпалі язичницького храму, то змусили зректися Христа, на що він відповів відмовою.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про великомученика Феодора Тирона

Святий Феодор Тирон був воїном в місті Аласія в Понтійській області Римської Імперії. Під час гоніння імператора Максиміна його звинуватили в підпалі язичницького храму богині Кібели та разом з іншими християнами змушували зректись віри в Христа й принести жертву ідолам. Проте святий не приховував своєї християнської віри. На суді він мужньо заявив, що Ісус Христос є правдивим Богом.

Великомученик Феодор Тирон

Великомученик Феодор Тирон. Джерело: Вікіпедія

За це Феодора вирішили кинути в темницю, щоб він там помер голодною смертю. Проте через якийсь час його знайшли живим та здоровим. Згодом мученика піддали ще більшим тортурам та засудили на спалення. Феодор мужньо зайшов у вогонь і з молитвою віддав свою душу Богу.

Непошкоджене вогнем тіло святого благочестива християнка Євсевія заховала в себе вдома у місті Євхаїті. Пізніше мощі мученика були перенесені в Константинополь.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 17.02.2024 09:48