Фото:Freepic

Яке церковне свято 24 квітня: кого сьогодні вшановують віряни

У середу, 24 квітня, за новим церковним календарем віряни вшановують пам'ять святого Сави Стратилата. Він відомий у християнстві як мученик, який постраждав за свою віру. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого

Святий Сава Стратилат був воєводою та славився своєю вірністю Христу. Він відвідував християн, які були ув'язнені та підтримував їх, а також надавав допомогу зі своїх маєтків. Він мав здатність виганяти нечисті духи з людей.

Коли на нього поскаржилися імператору, святий сміливо визнав свою віру в Христа перед Авреліаном. Він був готовий прийняти будь-які муки заради Ісуса. Саву піддавали тортурам: його били та обпалювали свічками, а потім кинули у бочку з розпеченою смолою, але він залишився неушкодженим завдяки своїй вірі в Бога.

Це чудо переконало 70 воїнів також повірити в Христа, і вони відкрито це визнали. За це вони були негайно страчені та отримали мученицький вінець від Ісуса.

Саву згодом кинули до темниці. Попри спроби імператора змусити його відмовитися від віри, святий залишався непохитним, тому його втопили у річці.

Святий Сава Стратилат

Святий Сава Стратилат

Що не варто робити у цей день

  • У цей день варто утриматися від гучних розваг.
  • Заборонено сваритися, лаятися та лихословити.
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь та влаштовувати гучні святкування.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 24.04.2024 10:27