Фото: Pexels

Яке церковне свято 15 листопада: кого сьогодні вшановують віряни й що не можна робити

У середу, 15 листопада, Православна церква вшановує пам'ять Гурія, Самона та Авіва — християнських святих та сповідників. Вони пішли з життя мученицькою смертю за християнську віру.

TrueUA розповідає про це церковне свято та що сьогодні не можна робити.

Зауважимо, що 15 листопада є початком великого Різдвяного посту, який в народі також називають Пилипівкою. Триватиме він до 24 грудня.

Що відомо про мучеників Гурія, Самона та Авіва

Святі Гурій, Самон та Авів постраждали за християнську віру під час правління імператорів Діоклетіана та Максиміана. За відмову вклонитися язичницьким ідолам, сповідники зазнали жорстоких тортур.

Усі троє святих прийняли мученицьку смерть заради Христа в різні роки, але в один і той самий день, і з однаковою відданістю Богові, не пошкодувавши заради любові до нього власним життям. Відомо, що святих обезголовили.

На фото: мученики Гурій, Самон і Авів. Джерело: ukr.media

На фото: мученики Гурій, Самон і Авів. Джерело: ukr.media

Мощі святих стали джерелом дивовижної допомоги для тих, хто з вірою звертається до мучеників по неї. Варто зазначити, що Гурій, Самон і Авів вважаються небесними захисниками непорушності подружніх обітниць.

Що не можна робити 15 листопада

15 листопада розпочинається Різдвяний піст, тому християнство суворо забороняє вживати в їжу продукти тваринного походження. Крім того, в цей день не можна вінчатися та одружуватися, прибирати в будинку, рибалити та полювати. Як і в будь-яке інше церковне свято, потрібно утриматися від конфліктів і образ.

Нагадаємо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, зміщуються на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Ми також писали, які головні церковні свята припадають на листопад 2023 року. Так, раніше у третій місяць осені було лише два великі релігійні свята: Собор Архистратига Михаїла та початок Різдвяного посту. За новим календарем їхня кількість збільшилася до п’яти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.11.2023 00:45