Фото: zn.ua

День пам'яті святого апостола Пилипа: що сьогодні не можна робити

У вівторок, 14 листопада, за новим церковним календарем християни вшановують пам’ять святого апостола Пилипа. Він був наймолодшим учнем Ісуса.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та що сьогодні не можна робити.

Зауважимо, що цей день є останнім перед початком великого Різдвяного посту, який в народі також називають Пилипівкою.

Що відомо про апостола Пилипа

Пилип був родом з Віфсаїди, з одного міста з апостолами Андрієм та Петром. Святий апостол Пилип був глибоким знавцем Святого Письма і старозавітних пророцтв, чекав приходу Месії. Він проповідував Євангеліє в Галілеї, Греції та деяких інших країнах, супроводжуючи проповідь чудесами.

Фото: fraza.com

Фото: fraza.com

Одного разу він воскресив померле немовлятко, яке до нього принесла безутішна мати. За проповідницьку діяльність Пилип був страчений (розіп'ятий головою вниз) у місті Ієраполі Фрігійському в Малій Азії у віці 87 років.

Християни вірили, що Пилип захищає та зцілює вірян. Святому моляться при різних хворобах. Кажуть, що він зцілює при захворюваннях очей. А ще позбавляє від скорботи й печалі.

Що не можна робити 14 листопада

Намагайтеся якомога далі триматися від лісів, відкритих місцевостей і полів, де можна було зустріти вовків. Кажуть, що саме з Пилипових днів вони стають злішими та можуть напасти на людину. Також постарайтеся цього дня не працювати. Ходіть одне до одного в гості та розважайтеся вдосталь, адже це останній день для веселощів та сміху.

Нагадаємо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, зміщуються на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Додамо, раніше ми писали, які головні церковні свята припадають на листопад 2023 року. Так, раніше у третій місяць осені було лише два великі релігійні свята: Собор Архистратига Михаїла та початок Різдвяного посту. За новим календарем їхня кількість збільшилася до п’яти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.11.2023 05:41