Фото: Pexels

Яке церковне свято відзначають 16 листопада та що не можна робити у цей день

У листопаді Православна церква вшановує День пам’яті святого апостола і євангеліста Матвія.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Раніше його відзначали 29 листопада, але цього року традиції змінилися, адже ПЦУ перейшла на новий календар. Тож тепер свято припадає на 16 листопада.

Що відомо про апостола Матвія

Про святого відомо не надто багато. За відомостями писання, до зустрічі з Христом Матвій працював митарем — податковим інспектором, що збирав данину з євреїв для римлян. Він є одним з 12 апостолів та був одним з найближчих учнів Ісуса Христа.

Апостол Матвій подорожував з проповіддю слова Божого до Сирії, Персії, Ефіопії та Індії. Він помер смертю мученика в Ефіопії. Його часто зображували на іконах і творах мистецтв. Караваджо написав три картини з його життя.

Фото: УГКЦ

Фото: УГКЦ

Мощі апостола Матвія з Х століття зберігаються в італійському містечку Салерно. Святого вважають автором Євангелія від Матвія, яке було написане арамейською мовою. У книзі Євангелій — благої звістки про життя, смерть та воскресіння Ісуса Христа — Євангеліє від Матвія стоїть першим. Воно розпочинається родоводом Ісуса Христа, де Матвій поіменно згадує всіх пращурів Христових.

Що не можна робити 16 листопада

У давні часи в народі дотримувалися певних заборон у день Матвія. Вважається, що сьогодні не можна виконувати важку роботу по дому, лаятися з близькими, лихословити. Також у це свято не можна влаштовувати весілля та пишні гуляння. В цей час триває Різдвяний піст, тому необхідно дотримуватися стриманої поведінки.

Нагадаємо, Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.11.2023 05:16