Фото ілюстративне зі соцмереж

Яке покарання передбачене для тих, хто відмовляється від повістки: пояснення ТЦК

Громадянина України, який відмовився брати повістку, можуть покарати. Зокрема, він отримає штраф, адміністративну або кримінальну відповідальність. 

Про це повідомив речник Полтавського ТЦК та СП майор Роман Істомін в інтерв'ю "Телеграф".

Він пояснив, що повістка — це офіційний виклик військовозобов'язаного до ТЦК та СП з метою взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення персональних даних з даними "Оберегу".

"Для призову на військову службу під час мобілізації видається так звана бойова повістка після того, як особа буде визнана придатною", — зазначив Істомін.

Речник ТЦК наголосив, що під час мобілізації громадяни зобов'язані з'явитися за повісткою у строки, зазначені в ній.

"Якщо хтось відмовляється брати повістку, на того складають акт відмови, який направляють у ТЦК, і це є підставою для винесення постанови про вчинення правопорушення", — пояснив він.

До того ж якщо при перевірці документів громадянин відмовляється себе назвати або отримати повістку, поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, має право на адміністративне затримання і доставлення в ТЦК для накладення адміністративного покарання та уточнення її військово-облікових даних.

Нагадаємо, 10 липня Кабінет міністрів України ухвалив постанову щодо зменшення паперового навантаження на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки та централізованого друку повісток. Нововведення допоможуть оптимізувати процеси військового обліку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.07.2024 21:20