Фото: Тарас Висоцький. Джерело – minagro.gov.ua

Які вимоги висувають польські фермери при блокуванні кордону: роз'яснення посадовця

Польські фермери, блокуючи кордон з Україною, висувають вимоги більш політичного характеру, які не мають відношення до спільної аграрної політики. 

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. Посадовець наголосив, що є дві вимоги фермерів польських та загальноєвропейських, які є ідентичними. 

"Це в частині послаблення вимог зеленого курсу до діяльності фермерів в Європейському союзі. І це в частині повернення пільг і дотацій, які були скасовані або плануються до скасування", — заявив Висоцький.

Заступник міністра також підкреслив, що окрім цих пунктів є ще вимоги й політичного характеру.

"Є присутні певні вимоги більш політичного характеру, які не мають відношення до спільної аграрної політики, які в принципі не мають відношення до аграрного сектору ні європейських країн, ні України, ні нашої зовнішньої торгівлі", — сказав заступник міністра.

За словами Висоцького, Кабмін веде перемовини з урядом Польщі та відповідними профільними міністерствами. Водночас з політичними силами Польщі, які підтримують акції протесту на кордоні, таких контактів немає.

Посадовець додав, що цього тижня плануються тісніші комунікації між міністрами аграрної політики двох держав.

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

Водночас заступник міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що його країна має намір провести перевірки всього українського зерна на кордоні. Україна не заперечує.

Вже 20 лютого поляки перекрили залізницю біля пункту пропуску "Шегині". На відео видно, як польські фермери знову висипали українське зерно на землю. Цього разу вони розсипали збіжжя з вантажного вагона.

Раніше міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що Україна планує прокласти додатковий маршрут через річку Дунай, щоб збільшити експорт до довоєнного рівня, оскільки конфлікт з Польщею через постачання сільськогосподарської продукції блокує сухопутний кордон із Європейським Союзом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.02.2024 09:50