Фото: Facebook-сторінка Мін'юсту

Яких обмежень варто очікувати ухилянтам від мобілізації: роз'яснення глави Мін'юсту

До ухилянтів можуть бути застосовані певні обмеження у правах згідно з законопроектом про мобілізацію. Водночас кожне положення цього проекту закону підлягає ретельній та зваженій оцінці.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська, пише "РБК-Україна". Зокрема, посадовець прокоментував позицію омбудсмена Дмитра Лубінця щодо неконституційності норм про блокування рахунків.

"Ми більш обережні з нашими оцінками. Я не говорив би про те, що якісь норми законопроекту є однозначно неконституційними. Немає рішення Конституційного суду з подібних справ чи з подібних питань. І практики ЄСПЛ так само", — сказав Малюська.

Він наголосив, що "на період воєнного стану безліч прав і свобод громадян можуть бути обмежені". 

"Інша справа, що таке обмеження має бути обґрунтованим, і це дуже сенситивне і тонке питання оцінки, наскільки дотриманий баланс між суспільним інтересом і радикальністю в обмеженні прав", — підкреслив міністр.

Малюська переконаний, що кожне положення законопроекту про мобілізацію підлягає ретельній та зваженій оцінці. 

"Прямого та однозначного порушення Конституції я там не бачу. Це не означає, що його там взагалі немає. Це означає, що в більшості випадків ті положення, які, скажімо так, викликають обурення, їх потрібно оцінювати з погляду балансу інтересів. Але не більше. Там немає будь-чого, що б прямо порушувало Конституцію", — заявив міністр.

За словами Малюськи, мобілізаційний законопроект розроблявся Міністерством оборони за спеціальною процедурою та не надходив до Мін'юсту для ретельного аналізу. Тож правовий висновок він не отримав.

"Нам точно треба вживати дієвих заходів, щоб унеможливити ухилення від виконання військового обов'язку, з одного боку. З іншого боку, ті обмеження, які накладаються, повинні мати певне логічне обґрунтування. Блокування рахунків в банку — воно найсенситивніше. Я переконаний, що за певних умов таке блокування можна було допускати, воно було б конституційне. Чи є ці умови у конкретно нашій ситуації, в нашому законопроекті? Утримаюся від коментаря. Оцінимо якщо буде звернення", — резюмував міністр.

Нагадаємо, що, за словами народного депутата від "Європейської Солідарності" Олексія Гончаренка, оборонний комітет парламенту вирішив зберегти аспірантам-контрактникам відстрочку від мобілізації. Крім того, народні депутати наголосили на необхідності прибрати норму про рішення Ставки як фінального чинника для демобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.03.2024 12:41