Засідання Глобального саміту миру. Джерело: president.gov.ua

Якою буде підсумкова декларація Саміту миру: ЗМІ дізналися деякі пункти документа

У підсумковій декларації Глобального саміту миру, який триває у Швейцарії, наголосять на вині Росії, яка розпочала повномасштабну війну проти України. Це спричинило масштабні людські страждання та руйнування.

Про це повідомила агенція Reuters, журналісти якої ознайомилися з документом. За інформацією медійників, у документі учасники вказують на необхідності поважати територіальну цілісність України.

Журналісти пишуть також, що у підсумковій декларації міститься заклик повернути Києву контроль над Запорізькою АЕС і доступ до її морських портів.

До того ж із проекту декларації забрали попереднє слово "агресія", яке було в попередній версії, та замінили його на слово "війна".

Учора деякі медіа повідомляли, що учасники саміту ще не узгодили спільну декларацію. Існувала версія, що документ можуть ухвалити без згоди всіх присутніх, адже на вчорашній день залишалося декілька суперечливих моментів. У деяких випадках виникали суперечки через окремі слова у декларації. Щоправда, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що стосовно спільного комюніке саміту миру у Швейцарії є чітка позиція серед учасників заходу.

Нагадаємо, вчора у Швейцарії Володимир Зеленський заявив, що представників Російської Федерації не запрошено на перший Саміт миру через те, що країна-агресор не зацікавлена покласти край війні в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.06.2024 07:15