Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Європа у разі зупинки постачань зі США не зможе надати Україні належну військову підтримку, — The Washington Post

Якщо США у випадку перемоги на виборах Дональда Трампа зменшать або призупинять військову підтримку Україні, то навіть усі країни Європи, які є союзниками, не зможуть її компенсувати власними ресурсами.

Ситуацію з постачанням Україні необхідного для війни озброєння проаналізували аналітики The Washington Post.

"Адміністрація Джо Байдена виділила приголомшливу суму допомоги Україні за 18 місяців після повномасштабного вторгнення Росії — приблизно 75 мільярдів доларів, не враховуючи нещодавнього запиту адміністрації на додатковий 21 мільярд доларів", — зазначили американські журналісти.

Ця сума швидко наближається до більш ніж половини всієї допомоги США Ізраїлю з моменту його заснування 1948 року. Медійники назвали дивним, що країни Європи спільно взяли на себе ще більше, щоби допомогти українцям вижити, боротися та запобігти фінансовому краху.

"Незаконне вторгнення Володимира Путіна спровокувало те, що, зрештою, є європейською війною, — найбільшим, найкривавішим і наймінливішим конфліктом на континенті з часів Другої світової війни. Багато європейців розуміє, що Київ, навіть борючись за власне існування, також стримує агресора, який становить загрозу за межами кордонів України", — додали аналітики видання.

Але, за їх словами, активізація зусиль континенту не повинна затьмарювати той факт, що перспективи України на виживання різко впадуть без продовження постачання американської зброї, фінансової підтримки та політичного лідерства. У найближчому майбутньому було би фантазією уявити, що Європа могла би закрити цю прогалину, якби Вашингтон скоротив свою підтримку, зробили висновок у The Washington Post.

Найбільше занепокоєння викликає той факт, що Дональд Трамп може повернути собі Білий дім. Коли Трамп каже, що він припинить війну за "24 години" у разі переобрання, нікому в Європі не вбачається явна загроза — що він накладе вето на подальшу допомогу Україні. А це позиція, яку вже підтримала більшість республіканців.

"Різке скорочення підтримки України з боку Вашингтона стане серйозним поштовхом для сподівань Путіна на відродження імперії — і сигналом того, що США відвертаються від Європи після більш ніж 75 років американського лідерства. Це поставило би під загрозу життєздатність НАТО, де США є найбільшим вкладником, а також поставило би під загрозу захист прифронтових держав НАТО перед обличчям реваншистських амбіцій Москви", — наголосили американські журналісти.

І хоча "у всій Європі б’ють на сполох" через цю загрозу, це ніяк не змінить факту, що Європа не готова підмінити США у підтримці України. Щобільше, вона навіть не здатна прискорити реалізацію власної довгострокової "стратегічної автономії", головним поборником якої є президент Франції Еммануель Макрон.

"Попри всі зусилля Європи допомогти Україні, її якісний внесок не зрівнявся з внеском США, попри цифри в заголовках. Це не дуже реалістично, що європейці могли би приблизно подвоїти свій внесок, щоб компенсувати припинення фінансування США за сценарієм скорочення від Трампа", — акцентував The Washington Post.

До того ж левова частка того, що Україна отримала саме від європейців — це стара радянська зброя з арсеналів країн колишнього соцтабору. Вона не може конкурувати зі сучасною зброєю від США.

Довгострокова проблема збільшення європейської допомоги корениться в економічних, промислових і матеріально-технічних проблемах континенту. Фактори обмеження включають сповільнене зростання у двох найбільших економіках Європи (Німеччині та Великій Британії); "анемічні" запаси зброї по всьому континенту, які були ще більше виснажені війною; давно закриті оборонні заводи, які тільки зараз готуються до виробництва зброї.

Але найсерйознішою перешкодою для нарощування європейської допомоги Україна є відсутність політичної волі, зазначили автори публікації. Ця проблема особливо яскраво проявила себе минулої зими, коли канцлер Німеччини Олаф Шольц тижнями відкладав дозвіл на постачання Україні танків Leopard 2. Лише коли Байден виступив першим, пообіцявши надіслати виготовлені в США танки Abrams, Шольц дав згоду.

"Після десятиліть покладання на безпекову парасольку США багато європейських політиків усвідомлюють, що інвестиції в безпеку України є для них початковим внеском. Їхні зусилля прискорюються, але не так швидко, щоби звести нанівець потенційно катастрофічні наслідки відступу США", — підсумував The Washington Post.

Нагадаємо, що на початку вересня США виділили для України новий пакет допомоги, вартість якого сягає понад один мільярд доларів. Про це під час робочого візиту до Києва оголосив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 15:54