Фото: Facebook-сторінка Дональда Трампа

Європейські дипломати закликають готуватися до виходу США з НАТО у разі повернення Трампа, — ЗМІ

Європейські країни мають бути готовими, якщо Дональд Трамп виведе США з НАТО. Перспектива його можливого повернення до Білого дому викликала у Європі занепокоєння щодо американської підтримки України, а також прихильності країни до Альянсу.

Про це The Telegraph повідомили іноземні дипломати.

Дипломати країн-членів НАТО заявили, що європейським столицям необхідно "запланувати" і переглянути нинішній оборонний потенціал у світлі загроз, що походять від колишнього президента.

Минулого тижня Трамп був практично затверджений кандидатом від Республіканської партії на президентських виборах у листопаді, коли Ніккі Гейлі відмовилася від участі в конкурсі на висування від Республіканської партії.

Трамп раніше заявляв, що "заохочуватиме" Росію атакувати членів НАТО, які не можуть сплатити свої "рахунки", а його колишній радник із національної безпеки Джон Болтон передбачив, що він спробує вийти з Альянсу у разі переобрання.

Минулого місяця The Telegraph повідомляв, що уряд Великої Британії не має плану дій на випадок такого сценарію. Проте в інших столицях з'являється розуміння того, що така підготовка має бути проведена.

Один європейський дипломат сказав, що коментарі Трампа "звичайно" викликають "занепокоєння". "Ніхто не знає, що він збирається робити далі", — сказав він.

Чиновник заявив, що країнам НАТО необхідно спланувати сценарій, у якому він послабить прихильність Америки до Альянсу. Однак він зазначив, що кількість країн, які виконують завдання НАТО з витрачання 2% ВВП на оборону, значно зросла, а це означає, що члени Альянсу можуть сказати Трампу, що він отримує те, що хоче.

Дипломат з іншої країни НАТО заявив, що коментарі Трампа різко полегшили "те, що ми настільки надмірно залежимо від США". Вони заявили, що "обговорення" того, як застрахуватися від ризику виведення військ США, "необхідне". Такі країни, як Велика Британія, мають забезпечити ще більше лідерство у сфері європейської безпеки, тому що "якщо США підуть, виникне величезний розрив".

Третій дипломат заявив, що невизначеність щодо США змусить європейські країни "більше думати у своїх столицях про планування оборони — адекватно воно чи ні?"

У Британії міністри наполягають на тому, що НАТО стало сильнішим за останній рік завдяки приєднанню Фінляндії у квітні 2023 року та Швеції минулого тижня. Однак лорд Деррок, колишній посол Великої Британії в США, також входить до числа тих, хто стверджує, що уряд має бути готовим до всіх непередбачених обставин, якщо пан Трамп буде переобраний.

У своїй статті для Prospect минулого місяця лорд Деррок, який також обіймав посаду радника з національної безпеки Великої Британії в період з 2012 по 2015 рік, сказав: "Якби я був чиновником у канцелярії будь-якого прем'єр-міністра в Європі, я доручив би експертам в уряді розпочати роботу про всяк випадок подумати про те, як виглядатиме і функціонуватиме НАТО без США".

Нагадаємо, колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що США повинні припинити надання допомоги іншим країнам, якщо вона не структурована як позика. Екс-президент вважає, що США не повинні надавати фінансову допомогу жодній країні, якщо це тільки не робиться у вигляді позики. Трамп переконаний, що кошти можна позичати виключно на вигідних умовах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.03.2024 20:15