На фото: Юрій Содоль

Юрій Содоль став новим командувачем Об’єднаних сил ЗСУ: що про нього відомо

Особовому складу командування Об'єднаних сил Збройних сил України 19 лютого 2024 року було представлено новопризначеного командувача. Цю посаду обійняв генерал-лейтенант Юрій Содоль. З перших днів широкомасштабного вторгнення Росії, він відповідав за оборону на одній з найскладніших ділянок фронту. Попередником Содоля на цій посаді є генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Сторінка Wikipedia

Що відомо про Юрія Содоля

Юрій Содоль народився 26 грудня 1970 року в Чугуєві, Харківської області, у родині військових. Освіту здобув у Маріуполі, Донецької області, закінчив середню школу у 1988 році. Того ж року Содоль вступив до Сумського вищого артилерійського командного училища, де завершив навчання у 1992 році.

У 2002 році успішно закінчив Національну академію оборони України, за спеціальністю бойове застосування та управління діями підрозділів Сухопутних військ. 

Генерал-лейтенант Юрій Содоль одружений і має двох синів, які також обрали військову службу. 

Військова кар'єра

Службу в Десантних військах ЗС України Юрій Содоль розпочав у 2003 році. У 2007 році він був призначений командиром 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.

На російсько-українській війні Юрій Содоль з 2014 року. Тоді, на посаді командира 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, він очолював військові операції в найгарячіших точках, визволяючи українські міста від ворожого вторгнення. Бригада Юрія Содоля була в найгарячіших точках. Серед них — бої за Рубіжне, Ямполь, оборона Донецького аеропорту, вихід Сил оборони України з Дебальцевого.

У січні 2015 року його призначили першим заступником командувача Десантно-штурмових військ, а з березня 2018 року він обіймав посаду командувача Морської піхоти ВМС ЗС України. У 2023 році очолював оперативно-тактичне угруповання у Донецьку на Вугледарському напрямку.

Оборона Донецького аеропорту: які нагороди має Юрій Содоль

У лютому 2022 року Юрій Содоль був нагороджений званням Героя України за активну участь у боях під Волновахою, Донецької області. Там він організував успішний контрнаступ, вивівши людей з-під атаки противника, що дало змогу врятувати життя сотням військових. Також він брав участь в обороні Маріуполя.

Крім того, був нагороджений медаллю "За військову службу Україні" у 2010 році та отримав почесні ордени "За мужність" III ступеня у 2014 році та Богдана Хмельницького III ступеня у 2015 році.

Юрій Содоль. Фото з соцмереж

Кадрові зміни у військовому командуванні

Президент Володимир Зеленський 11 лютого провів низку кадрових змін у керівництві Збройних сил України. Зокрема, призначив нового командувача Сухопутних військ ЗСУ — ним став генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Раніше цю посаду обіймав Олександр Сирський до того, як його призначили новим головнокомандувачем ЗСУ.

Також президент звільнив Сергія Наєва з посади Командувача об'єднаних сил ЗСУ. На цю посаду призначили Юрія Содоля.

Крім того, гарант змінив і командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ. Цю посаду обіймав Максим Миргородський. Новим командувачем став Ігор Скибюк. До того ж було призначено нового командувача Сил територіальної оборони — Ігоря Плахуту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 19.02.2024 20:20