Фото: Telegram-канал Верховної Ради

Заборона Словаччини експорту українського зерна: з'явилась реакція голови Верховної Ради

Словаччина після 15 вересня може продовжити заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України разом із Польщею та Угорщиною. З цього приводу голова Верховної Ради Руслан Стефанчук звернувся до спікера словацького парламенту Бориса Коллара.

Стефанчук опублікував своє звернення у Twitter. Він наголосив, що запровадження таких обмежень "не лише суперечить вимогам ЄС, а й становить суттєву загрозу безпеці України".

Спікер ВРУ також звернувся з проханням зрозуміти, які наслідки може спричинити продовження заборони на імпорт української агропродукції. За словами Стефанчука, так само вчинила Росія, перекривши значну частину експорту після повномасштабного вторгнення в Україну.

"Тож запровадження вищезазначених обмежень нашими країнами-партнерами буде не лише недружнім кроком, а й фактично поставить під загрозу аграрний сектор України в найважчий момент. Адже саме за кошти, отримані від продажу нашого зерна, ми фінансуємо нашу армію, а відтак і нашу спільну перемогу", — заявив він.

Водночас голова Верховної Ради попросив у Коллара підтримки та закликав докласти зусиль для допомоги Україні.

"Зараз час єдності, а не суперечок", — додав Стефанчук.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчується 15 вересня. Водночас Україна розраховує, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт буде скасовано з 15 вересня. Проте Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія і Словаччина виступають за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця поточного року.

У МЗС України наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають "духу і букві" Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. У відомстві звернулися до керівництва Євросоюзу та причетних країн із закликом знайти збалансоване рішення. 

Нагадаємо, раніше уряді Угорщини заявили, що прагнуть представляти інтереси угорського фермерського товариства, а тому запроваджують тимчасову заборону на імпорт агропродукції з України. Йдеться насамперед про зерно, насіння олійних культур, а також деяку іншу сільськогосподарську продукцію.

Водночас у Польщі вважають, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.09.2023 18:39