Заборонені боєприпаси і знищення населення: ДБР задокументувало злочини росіян в Ірпені

19 КВІТНЯ 2022 10:44

Слідчі Державного бюро розслідувань задокументували злочини російських окупантів у місті Ірпінь Київської області.

Про це повідомив відомства Олексій Сухачов, пише TrueUA із посиланням на сайт ДБР.

"Жоден злочин не залишиться безкарним. Сьогодні ніхто у світі, крім самих винуватців трагедії, не сумнівається у тому, що людожерські вчинки в Ірпені, Бучі та в інших містах України вчинили саме російські військові. Але крім політичного, морального осуду має бути і жорстока юридична оцінка", - зазначив очільник ДБР.

Зазначається, що слідчі оглянули на Київщині близько 700 гектарів площі міста, а це понад 10 тисяч будинків та будівель. Переважно це житлові райони, де було обмаль інфраструктурних об’єктів, а лише школи, лікарні, дитячі садочки.

"У ході слідчих дій були встановлені неспростовні докази злочинів проти людяності представників Збройних сил Російської Федерації на території міста Ірпінь. Зокрема, це використання заборонених Женевською конвенцією боєприпасів, необґрунтована жорстокість, масове винищення населення. Також в ході слідчих дій була виявлена велика кількість російської зброї та боєприпасів, військова амуніція, документи та інші ознаки приналежності", - повідомили у ДБР.

З-поміж іншого слідчими виявлено 13 поховань містян. Задокументовано використання у житлових кварталах проти мирних мешканців:

  • протипіхотних мін, танкових снарядів та РСЗВ Град запальної дії;
  • аеробалістичної ракети "Іскандер-М";
  • артилерійських шрапнельних снарядів, споряджених стріловидними вражаючими елементами та іншої забороненої зброї.

Усі ці факти належним чином задокументовані та зафіксовані.

14.jpeg

13.jpeg

10.jpeg

8.jpeg

"ДБР продовжить свою роботу щодо документування злочинів. Слідча група Бюро вирушила до Сумської області, де спільно із представниками Нацполіції продовжить фіксацію злочинів у населених пунктах області. Злочини проти людяності не мають терміну давності. Переконаний, що українські правоохоронні органи та міжнародні кримінальні інстанції не дозволять РФ уникнути відповідальності за військові злочини в Україні. Росіяни, які сьогодні боягузливо заперечують свою причетність до звірств, все одно будуть відповідати перед законом", – наголосив Олексій Сухачов.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 14 квітня ухвалила проект постанови 7276, яким визнала дії Росії та її армії геноцидом українського народу. Парламент також закликав міжнародну спільноту засудити воєнні злочини та злочини проти людяності, що скоюють російські окупанти. 

Політика, 19.04.2022 10:44