Джо Байден. Джерело: Facebook

Загострення ситуації на Близькому Сході: Байден терміново повертається до Вашингтона

Зранку 13 квітня Білий дім оголосив, що Джо Байден повертається до Вашингтона з іншого міста, щоб "проконсультуватися зі своєю командою національної безпеки щодо подій на Близькому Сході" на тлі підвищеної напруги між Ізраїлем та Іраном.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на Білий дім. Президент США мав провести вихідні в Делавері у своїй резиденції в Рехобот-Біч, але в суботу незабаром вирушив, щоб повернутися до Білого дому.

Це сталося після того, як Байден у п’ятницю заявив, що він очікує нападу Ірану на Ізраїль "скоріше, ніж пізно", і опублікував останнє послання Тегерану, сказавши: "Не треба".

Раніше Джон Кірбі, речник Білого дому з питань національної безпеки, попередив, що загроза значного нападу Ірану на Ізраїль залишається "життєздатною", попри зусилля Вашингтона, включаючи заклики до Тегерана з боку Великобританії та Німеччини, щоб стримати серйозну ескалацію в конфлікт на Близькому Сході.

У суботу воєнізований Корпус вартових революції Ірану в Ормузькій протоці, в 50 морських милях від узбережжя Об’єднаних Арабських Еміратів, захопив пов’язаний з Ізраїлем контейнеровоз.

Іран погрожував Ізраїлю розплатою за удар по іранському консульству в Сирії 1 квітня, під час якого було вбито сім членів Революційної гвардії, включаючи двох генералів, що викликало побоювання, що і без того нестабільний клімат на Близькому Сході, в якому перебувають Ізраїль і ХАМАС Газа у стані війни, може швидко розвиватися далі.

Міністр оборони США Ллойд Остін розмовляв із міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом у суботу, щоб обговорити нагальні регіональні загрози на Близькому Сході та "знову підтвердив непохитну підтримку США оборони Ізраїлю", повідомляє Пентагон.

Галлант сказав, що уряд уважно стежить за "запланованою атакою" Ірану та його ставлеників на Ізраїль. Ентоні Блінкен, держсекретар США, також підтримував інтенсивні дипломатичні контакти з колегами, намагаючись посилити міжнародний вплив на Іран для зниження напруги.

Хоча не було надано жодної інформації про те, чи спонукала Байдена раптово повернутися до Вашингтона якась конкретна подія чи розвідувальна інформація, попередньо визначивши, що виїхати на вихідні в Делавер це нормально, новина про дії президента дала чіткий сигнал, що США вважають, що ризик якогось нападу Ірану на Ізраїль зріс.

Тим часом ліванське угруповання "Хезболла", яке підтримується Іраном, заявило, що в п’ятницю випустило десятки ракет по ізраїльських артилерійських позиціях, бомбардування, за його словами, було у відповідь на удари Ізраїлю на ізраїльсько-ліванському кордоні.

Нагадаємо, раніше Bloomberg із посиланням на неназвані джерела з розвідки США та Ізраїлю заявляв, що найближчими днями Іран завдасть удару по Ізраїлю. Йдеться про ракетну або дронову атаку на військові та урядові об'єкти в країні.

Своєю чергою міністерство закордонних справ Німеччини звернулося до своїх громадян, які наразі перебувають в Ірані та закликало їх негайно покинути країну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.04.2024 21:59